Konflikter – Bra eller dåligt?

Konflikter finns överallt i alla former och laddade med olika känslor. Att ha konflikter är inget problem anser jag. Konflikter är inget problem utan en början på en lösning eller förändring. Som ledare av medarbetare och förändringar måste jag ständigt hantera konflikter. Jag måste framför allt vara uppmärksam på att fånga upp de innan de blir för ohanterbara eller jobbiga för de inblandade.

Konflikt är ett negativt laddat ord som förknippas med vånda och besvär, konflikter anses svåra. Men en konflikt i sig är neutral, det är två viljor och behov som krockar helt enkelt. Det är hur vi väljer att hantera sammanstötningen som avgör om konflikten är lätt eller svår och om den leder till något gott eller ont.

Det är först nu som jag kommit fram till att jag faktiskt tycker att konflikter är lite obehagliga. Obehagliga på det sättet att de kan skapa negativ stämning och dränera kollegor på energi! De som känner mig säger att jag inte är konflikträdd, uppfattningen är så då jag inte vänder ryggen till. Jag har insett att jag är bra på att fånga upp och hantera konflikterna innan de blir riktigt allvarliga. Det är min person, jag känner av den negativa stämningen och föredrar att resonera om den hellre än att undvika den. Eftersom jag tycker det är obehagligt är jag snabb med att anta utmaningen! En sak jag insett är att kanske testa tålamodet och låta konflikten mogna ibland! Kanske till och med locka fram de…

Inför varje konflikt måste man sortera upp för att lättare hantera konflikten och nå ett bättre resultat.

Vilken nivå ligger konflikten på? Individnivå, relationsnivå eller systemnivå?

Vad beror konflikten på? Attetyder, beteenden eller motsättningar? Med motsättningar menas konfliktens art, är det en fördelningskonflikt, positionskonflikt eller ordningskonflikt?

Vilka konflikter minns du och hur hanterade du dem?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: