För Bestående Resultat!

Kravet på förändringar utlöser internt motstånd som måste övervinnas på ett strategiskt och hälsosamt sätt för att förändringen ska vara bestående och medarbetarna involverade. Det vanligaste är att man slåss för sin funktion och den trygghet man vant sig vid. Här behöver jag som förändringsledare skapa en gemensam syn på både interna och externa behov. Alla måste lyfta blicken och arbeta med en helhetssyn för organisationens bästa. I slutändan är det även kunden bästa!

Varje höst har alla chefer på min avdelning, ledningsseminarier där bland annat Strategiskt Resonemang (SR) och Verksamhetsplan (VP), tas fram. Vart tredje år utarbetas även en Operativ vision (OV). Varje aktivitet och mätetal har en ansvarig inom chefsgruppen för att säkerställa ett team som drivkraft för förbättringsarbetet. Men det är inte bara chefernas förslag till Strategiskt resonemang och Operativ vision som fastställs, medarbetarna involveras i planeringsprocessen. Medarbetarna kommer med förslag på förändringar, samt motiverar dessa i mindre och strukturerade arbetsgrupper.

Vad är då skillnaden mellan en Vision och en Operativ Vision? En Vision är en ”utifrån-och-in” beskrivning, formulerad så som vi vill att våra kunder ska uppfatta oss. Medan en Operativ Vision beskriver det tillstånd som måste råda i verksamheten för att Visionen skall kunna nås. Beskrivningen utgår från ett medarbetarperspektiv och är en ”inifrån-och-ut” beskrivning.

Strategiska Resonemanget som är vår omvärldsanalys som hjälper oss att fastställa fokus för just den förbättringsgrupp man ingår i. Vi har skapat förutsättningar för alla medarbetare att delta i förbättringsarbetet, som en del i det dagliga arbetet. Alla ingår i minst en förbättringsgrupp som träffas 1 timme varannan vecka.

Det som är viktigt för att lyckas att det finns en samsyn på verksamheten, vi behöver inte tycka och tänka likadant och det ska vi inte göra för då förlorar vi kreativiteten. Det är dock viktigt med Samsynen om situationen. Det är även viktigt att det finns en struktur och systematik i förändringen.

Vilka är dina erfarenheter av förbättrings-/förändringsarbete? Dela gärna med dig!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: