Årets bok – Vad är Lean?

Bokens första rubrik är ”500 gånger snabbare vård”. Författarna Niklas Modig och Pär Åhlström berättar två olika historier om två kvinnor vars gemensamma  nämnare  är att de upptäkt en knöl och söker svar. Skillnaden för dessa kvinnor förutom flödet de genomgår är att för den ena som erfar den långa vägen till en diagnos upplever en   ständig stigande oro medan den andra slipper detta. Varför? Hur?

Vad är Lean?
För mig är det, att jobba smartare i våra flöden för att minska tiden från att ett behov identifierats till dess det är tillgodosett. Att alltid se till kundens behov för att medarbetarna inte ska lägga energi på falska behov. Jag gillar boken då den ger en beskrivning på enligt mig första och vanligaste fällan chefer och medarbetare hamnar i när de begär fler resurser. Nämligen fokus på resurser och inte på kunden. Att ändra organisationens  agerande  från att vara resursfokuserade till att bli kundfokuserade!

bokrecension

Boken har kommenterats av många intressanta personer som jobbar och värdesätter verksamhetsutveckling på det rätta sättet.

”Den bästa bok jag läst om lean. Välskriven, lättläst och pedagogisk. En obligatorisk läsning för alla som vill åstadkomma förbättringar inom sjukvården” Birgir Jakobsson, sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset.

”Att jobba med lean innebär ett ständigt sökande. För många känns lean därför oklart. Migrationsverket och ett stort antal offentliga aktörer söker sitt svar på lean. Boken ger ett utomordentligt bidrag i det arbetet” Dan Eliasson, Generaldirektör, Migrationsverket.

Vad är Lean för dig? Vilka erfarenheter har du av Lean?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: