Ledningssystem för standardkoll!

Nu efter att jag varit med om att testa vår avdelning gentemot svenska kvalitetsutmärkelsen har jag fått upp ögonen för olika ledningssystem. Nedan finns några intressanta som jag fastnade för dels av rent intresse och dels pga olika debatter under främst 2011.

Några nyligen lanserade är:

Apoteks kundservice – den svenska anpassningen av Good Pharmacy Practice som baseras på en internationell standard formad av världshälsoorganisationen WHO och den internationella farmaceutfederationen FIP. Syftet är att ge apotekspersonalen en gemensam grund för hur de ska arbeta med kunder och ge de råd.

Konsulttjänster – Ny europeisk standard för managementkonsulter som innehåller riktlinjer för hur underlag och anbud kan utformas och för utvärdering av tjänsterna samt etisk förhållningssätt. Målet är en tryggare upphandling, högre kvalitet på tjänsten och mindre risk för missuppfattningar mellan konsult och köpare.

Riskmanagement – Iso 28002 har som syfte att öka genomskinligheten i hela leverantörskedjan. Standarden skapar rutiner för snabba beslut om ett problem uppstår och kan användas för att skapa underlag som gör det lättare att handla före, under eller efter ett problem uppstått i leverantörskedjan.

Några som kommer framöver:

Vården – kvalitetsguiden för hälso- och sjukvård under revision och kommer att uppgraderas till en europeisk standard. Tillägg gällande krav och vägledning avseende riskhantering och patientsäkerhet. Lansering i mitten av 2012

Kundnöjdhet – Standarsförslaget Iso 10004, kvalitetsledning – kundtillfreställelse – vägledning för mätning, har fokus på externa kunder och kan användas av alla organisationer oavsett typ, storlek och verksamhet. Förväntad publicering under 2012

Outsourcingavtal – En Iso standard ska underlätta samarbeten och göra det lättare att köpa externa tjänster inom områden som ligger utanför den egna organisationens kärnverksamhet. Fokus ligger på terminologi och kontraktskrivning samt uppföljning och utvärdering. Förväntad publicering 2014

Nyfiken på era erfarenheter och vad ni anser om dessa nya ledningssystem?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: