Mörkrets härskare!

För några veckor sedan frågade jag mig själv, då jag har för vana att ibland stanna upp för att göra så! Var är jag på väg? Vart vill jag? Varför nöjer jag mig inte? Ska jag ta det lugnare? Jag har ingen rutin eller struktur på vilka frågorna är, men det är något jag bör förbättra hos mig själv!

Jag är hela tiden aktiv och hittar ständigt förslag på förbättringar och blir inte mätt och knappt njuter jag av de förbättringar som gjort. Jag låter andra njuta av de, tror jag! Medan jag grubblar över nästa! Men ibland blir jag trött på mig själv, funderar över varför jag är på gång hela tiden och kämpar med att öka pluskontot?

Men så blev jag så glad av det jag läste i boken ”Great By Choice” – här skriver de nämligen att gemensamt för 10-gångersledarna är att de alltid utgår från att allt kan förändras, oväntat, våldsamt och snabbt! Ledare som besitter paranoian! De som letar mörka moln, påminner sig om när saker går fel eller analyserar risker och allt som möjligtvis kan tänkas gå snett.

Det låter kanske extremt men jag känner igen mig i beskrivningen när jag läser att dessa människor hela tiden frågar sig ”tänk om..?”, ”säkerhetsmarginal…?”, och så vässar de sina kunskaper i både goda och dåliga tider för att kunna hantera störningar utifrån en stark och flexibel position. Flexibel är ett ständigt återkommande ord på mina läppar! I boken skriver de att det är dessa ledare som omvandlar sin rädsla till handling. Att de förstår att ”de enda misstag man kan lära sig något av, är de som man överlever”

I boken kallas dessa ledare för neurotiska galningar då de bygger upp buffertar och stötdämpare för att hantera oväntade händelser, som är omöjliga att förutse! När de sedan ställs inför plötsliga hot blir de verken förlamade eller reagerar omedelbart. Istället tänker de först, även när de behöver tänka fort!

Inte många skulle rimligtvis bli glada när de läser en sådan text och hurra över att hittat en beskrivning av sig själv! Beskrivningen är hård men jag väljer att ta emot den och acceptera att mitt sätt bara är så och att mina handlingar trots allt, har alltid varit till fördel för de organisationer jag haft uppdrag hos.

Vad har du för erfarenheter av olika ledare? dela gärna med dig!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: