Undercover Boss

Undercover Boss är ett amerikanskt program om ägare/chefer i stora företag som tar av sig kostym och slips och ger sig ner på golvet i sina egna företag. Från att ha hanterat företagets framtid och ekonomi gäller det nu att klara dagen, orka med arbetskamraternas tempo och skämt, samtidigt som man skaffar kunskaper om hur företaget kan bli bättre.

Ett program som jag gillar eftersom fokus ligger på det positiva, programmet slutar med att cheferna kommer tillbaka och redovisar flera förbättringsförslag på ledningsmötet!

En svensk version av programmet har gjorts, inte lika bra tycker jag! Är det vanligt att inte känna till företagets högsta chef i Sverige? Det finns ju en hel del skillnader mellan USA och Sverige!

Det var ju inte programmet i sig jag ville skriva om, utan om Gemba som metod! Varför vara undercover när man kan med jämna mellanrum vara ute i sin verksamhet?

Gemba är även det ett japanskt ord som står för att gå dit det händer – Go to Gemba! En ledare måste förutom att kunna engagera och motivera sin personal, ha grundlig förståelse av arbetet. Hos oss på Servicetjänster och Logistik kallar vi vår Gemba för förbättringspromenader, alla chefer och sedan nyår även verksamhetsutvecklare ska aktivt ut i verksamheten minst 1 gång per vecka. Detta har vi mätetal på!

Nedan är vår definition på Gemba.

Gemba innebär att man är ute i den verksamhet där man är chef. Gemba ska ge alla chefer en möjlighet att ta sig tid för att skapa ett nytt sätt att arbeta; att vara ute i verksamheten i förebyggande syfte. Istället för att släcka bränder så ska man vara ute i verksamheten för att diskutera vad som händer, har hänt och hur medarbetarna själva ska lösa problem och uppgifter m.m. Är man chef över chefer innebär gemba både tid med chefer och medarbetare.

Ledningsgruppen har nu infört att vi under varje månad ska ha ett specifikt tema på promenaderna, för att prata kring dessa och genom det belysa något utifrån olika synvinklar!

Man kan göra mycket med Gemba, det finns en del att utveckla vidare på!

Har ni Gemba på era företag? Vad innebär Gemba hos er?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: