Certificate of lean competency

Som leanledare är jag väldigt glad för en internationell certifiering av lean kompetens.
Det är väldigt vanligt att vissa tror sig kunna lean bara för att de själv spelat ett spel eller gått en två dagars utbildning.

På 90-talet var det många konsulter på olika företag som ledde lean transformation. På grund av flera orsaker så som att de inte hade känsla för eller tillhörighet i företaget, men även för att de inte fick längre uppdrag gick det fel och lean fick ett dåligt rykte. En stor orsak till det dåliga ryktet och kopplingen med övertalighet är även att man började införa lean parallellt med nedskärningar p.g.a. lågkonjunkturen.

Konsulter som gör ett avtal med företagsledningar om att inte säga upp personal parallellt med lean transformationen eller till och med inte går med på att införa lean när företaget är i botten är bra konsulter anser jag. Som konsult skulle jag inte ta ett sådant uppdrag och förstöra ryktet för en filosofi som jag lär ut och som är mitt levebröd.

Nu är det väldigt vanligt att företagen ”utbildar” egen personal för att hålla i leanarbetet, detta tycker jag är väldigt bra. Tyvärr satsar man inte ordentligt från början och riskerar en längre och besvärligare process. Eller så börjar man leanprocessen för tidigt, alltså medan utbildning pågår. Flera organisationer har även massutbildat vilket jag anser vara fel, enligt mig är det bättre att testa på några få avdelningar som en sorts pilot, få lärdomar av dessa för att sedan gå vidare i organisationen. Varför låta hela organisationen gå på samma mina om och om igen?

En kontakt jag har, skickade mig ett mms och skrev, jag går lean utbildning idag och nu vet jag vad lean står för. Det är väl samma lean som du jobbar med? Varför sa du inte vad bokstäverna stod för när jag frågade?

Jag har träffat en del sjuksköterskor, projektledare, ekonomer som fått ett lean ansvar på sina företag eller avdelning och frågat mig om väldigt basala kunskaper. Hur kan man få det ansvaret undrar jag då? Missförstå mig inte, jag tycker det är bra att engagera sin personal och jag är oerhört glad för de som frågar! För det är ju inte deras fel att de inte får fullständiga utbildningar, det är ju ledningen som inte tänker långsiktigt. Jag har många exempel både från offentliga och privata verksamheter, tyvärr.

Jag vet inte hur mycket en certifiering kommer hjälpa till, men det är ett steg på vägen. Jag har inte certifikatet och vet själv inte om jag kommer certifiera mig, men jag tycker ändå och hoppas att certifieringen ska bli ett kvitto som företagen efterfrågar vare sig de tar in konsulter eller anställer eget leanfolk.

Förbättringsarbete tar tid så låt det ta sin tid och börja idag och inte när ni har problem. Förvänta er helst inga resultat de två första åren och gläds istället när ni får positiva resultat tidigare än väntat. Kom ihåg att det är den positiva trenden i resultatkurvan över tid som är ett bra resultat och inte några enstaka toppar…

Dela gärna med dig om dina erfarenheter!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: