Att säga Nej

Jobbet har under en längre tid varit min hobby då jag nerprioriterat dans och fotografering som är mina riktiga hobbyn. Så jobbet har tagit nästan all min tid. Och eftersom jag är så resultatinriktat har jag ständigt velat leverera en massa saker… Jag brukar säga och lära ut att mina kollegor är mina kunder så om jag inte levererar något min kollega är beroende av för att själv klara sin leverans till slutkund så är jag inte kundorienterad!

Flow

Men det har blivit överdrivet hos mig, jag svarar på mail direkt och jag menar verkligen direkt. Jag känner inte alls igen det alla pratar om när jag hör och ser att kollegor bara rullar ner de röda mailen som de inte hunnit öppna, Jag blir förvånad när jag får avisering att någon öppnade mitt mail flera veckor senare… va? Jag löser så klart inte alla ärenden bara för att jag svarar mailen direkt – ingen superwomen är jag men åtminståne svarar jag för att tala om att jag fått mailet och återkommer inom en viss tid. För att visa respekt för andras tid och ta bort onödig tankeverksamhet hos de som undrar när jag kommer svara.

Under året har jag vid flera tillfällen känns av en oro inför framtiden, kan inte sätta fingret på det. Jag har även tänkt mycket på min dotter som hellre är med sin pappa än med mig, inte konstigt när jag aldrig finns till har jag tänkt…

Och på tal om att leverera, jag har skrivit en bok till min dotter på ca 150 sidor om hur hon utvecklats sedan hon födes, hon är snart tre år…  Det är tragiskt, tänkte jag när jag funderade på denna bok som så många beundrar. Vad kommer min dotter göra med en bok? Ja visst blir hon säkert glad men hennes minnen med mig, hur skulle de vara?

En kär kollega på HR sa mig att fortsätter jag jobba så hårt går jag snart in i väggen och vem vill det? NEJ, jag måste hitta en balans mellan vad jag ger företaget och vad jag ger mig själv och min familj. Och det absolut viktigaste är att jag måste lära mig säga nej eller prioritera! Så det är det jag jobbar med nu… att ta mig hem efter arbetstid och umgås med familjen vilket innebär att inte svara på jobbtelefon, helst stänga av (har ej kommit dit än) och absolut inte öppna jobbdatorn och jobba kvällar och helger.

Det är svårt och framför allt konstigt men jag lyckas ju med allt jag åtar mig så varför inte detta?

Jag har fått en bok av min vännina att läsa som av de första kapitlen verkar bra men det är några kapitel jag väljer att hoppa över. Kapitlen om att bli mer produktiv eller att våga ta för sig är inget för mig för det gör jag för mycket av men det finns en massa andra kapitel som är bra! Boken är väldigt enkel och hittills har kapitlen endast varit 1-3 sidor. Boken heter Greatness Guide!

Varje gång du tackar ja till något oviktigt, säger du nej till något viktigt!

Var klar över dina pririteringar och målsättningar. Var klar över vad du behöver göra de närmaste veckorna eller månaderna och säg sedan nej till allt annat. Visst kommer en och annan att känna sig besviken men hellre leva sin sanning och i enighet med sina drömmar än att dansa efter andras pipa.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: