Presentationsgubben!

Vem gillar att rita? INTE jag i alla fall! Jag har tyckt och tycker fortfarande att det är lite jobbigt att rita. Har ni varit på ledarskaps kurser där man ska presentera sig själv via bilder?
Jag blir imponerad av vad folk ritar fint! Och inspirerad och ändå nästa gång jag ska rita går det så där…

Jag hade en grupp personer som inte känner varandra på en föreläsning och tänkte att jag vill göra en sorts lära känna övning. Och strax innan föreläsningen tog jag en penna och ritade en gubbe. Mina ritfärdigheter är inget att skryta om men denna gubben gillade jag! Jag kallar den för presentationsgubben!

Ni känner säkert igen den eftersom man brukar prata om dessa begrepp i motivationsteorier men jag har ändrat lite och använder den istället för att presentera sig själv.

Jag delade ut en gubbe till varje deltagare och bad de sitta två och två med någon de ej känner och berätta om sig själva genom att svara på frågorna:

Hur var min morgon?

Tanken med denna fråga är att eliminera tankar man har genom att berätta om dem. Det är bra när man förmodligen skyndat sig mellan två möten och har inte riktigt landat. För den mentala närvarons skull! Många har haft en riktigt bra morgon genom att små saker hänt och som glädjer en när man börjar tänka på det igen.

Vad brinner jag för?

Denna fråga avslöjar din passion i jobbet eller privat. Den säger en del om dig och vad du känner extra mycket för. Det är upp till deltagarna om de vill prata om jobbet eller även om personliga saker.

Vad jobbar jag med just nu?

Sist men inte minst, genom frågan berättar du om, vad som upptar din tid nu, alltså vad du jobbar med. Handling placeras symboliskt vid fötterna för att det är det du GÖR nu. Här kan man ju hitta gemensamma nämnare och är en väg till eventuell framtida kontakt.

När jag gjorde denna övning gav jag inte så mycket instruktioner, det var fritt för att mingla och lära känna varandra. Ett ”par” sa senare att de hade gått igenom att frågor med alla tre perspektiven, alltså mina tankar för hur min morgon var, min känsla för hur min morgon var och sist hur handlade jag pga det som hände. Det tycker jag var en rolig och bra version. Om ni ska göra den så se till att ni har gott om tid 🙂 

Vill man spetsa till det extra för egen del ska ni reflektera över varför svaren på fråga 2 och 3 är olika. Kanske ska man försöka jobba med det man brinner för?

Fråga 1 och 3 förändras från dag till dag vilket innebär att övningen fungerar att använda även på kollegor som känner varandra som en sorts uppvärmning eller uppdatring.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: