To GROW – modellen

Cochens främsta uppgift är att locka fram den inneboende kraft och potential som finns inom individen. Och för att lyckas med det måste cochen utgå från där personen är här och nu.puh, nasse & kanin

”Kanin är begåvad, sa Puh tankfullt.”
”Ja, sa Nasse. Kanin är begåvad.”
”Och han har Hjärna”,
”Ja, sa Nasse, Kanin har Hjärna”.
Det blev tyst en lång stund.
”Jag antar, sa Puh, att det är därför han aldrig begriper någonting”.

Källa: Nalle Puh

Coachen ska inte fungera som en expert utan ska ställa frågor som leder till reflektion hos individen som i sin tur leder till insikter.

Jag gillar det Rudyard Kipling sa: Jag har

sex ärliga tjänare, de har lärt mig allt jag vet. Deras namn är Vad, Varför, När, Hur, Var och Vem!

Inom coachning säger man att man inte ska ställa frågan varför eftersom det kan få individer att inta försvarsställning. Istället kan man använda ordet vad. Ett exempel är att istället för att fråga: Varför gjorde du det? Kan man fråga, Vad ville du uppnå?

Som ni redan läst i mina tidigare inlägg så älskar jag frågan varför men jag håller med om att i coching sammanhang behöver man omformulera sina varför.

Man får lära sig en del tips när man ska lära sig cochande ledarskap, en modell som jag fastnat för och som jag lärt mig av coachen, Anna Bergstrand och kollegan AnnChristine Lindholm är modellen To GROW!

När man pratar med medarbetare kan man till fördel ha denna modell i huvudet för att i samtalet leda de att definiera sina mål och vägen dit. Modellen To GROW anser jag tar upp alla perspektiv som Rudyard Kipling påpekat som sina tjänare!

Goal – Vad vill du uppnå? Definiera dina mål?
Reality – Hur ser din nuvarande situation ut?
Options – Definiera alternativa vägar för att nå målen.
When, Whom, Will – Det sista att diskutera med sin medarbetare är När, med Vem och Hur mycket är personen i fråga beredd att arbeta mot sina uppsatta mål.

Sist men inte minst, faktiskt av stor vikt att göra både som coach och ledare. Att följa upp under en tid med jämna mellanrum hur det går och samtala om ändrade förutsättningar och eventuellt nya options som dykt upp för att nå sina mål.

Känner du till denna modell? Kan du tänka dig använda den? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!
”Om jag vill föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det, lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan och vet så beror det på att jag är fågäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andra istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa.” – Sören Kierkegaard

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: