Cafémodellen

Vår avdelning består av 200 personer och styrkan hos oss är att alla är med och jobbar fram vår operativa vision som handlar om hur vi vill ha det på jobbet om 4/5 år. För att få med allas åsikter har cafémodellen varit klockren! Modellen har vi använt i flera år minst 2 ggr/år både när vi arbetar fram vår vision men även när vi vill ta reda på hur vi når visionen.

Cafémodellen är en arbetsform som syftar till att lösa ett antal frågeställningar/problem som finns i en större övergripande fråga. Metoden används vid problemlösning. Den är lämplig när man vill ha alla deltagarnas syn på alla problem och när man vill få till en koncentration samtidigt som man vill att alla ska delta i problemlösningen. Metoden är lämplig när det finns flera olika delproblem som man kan fördela mellan borden. Nedan får du steg för steg hur du går tillväga!

  1. Dela upp gruppen i lika många smågrupper som antalet frågeställningar att lösa. Det skall även finnas lika många bord som antalet grupper/frågeställningar.
  2. Utse vid varje bord en cafévärd/värdinna.
  3. Ge varje grupp en fråga/problem att samtala om under ledning av Cafévärden. Samtalet ska pågå under en i förväg bestämd och begränsad tid, ofta 10-20 minuter.
  4. När tiden är slut så meddelar process ledaren detta och medlemmarna vid varje bord reser sig och sprider sig till annat bord så att vid varje bord uppstår nya grupperingar. Den enda som är kvar vid ursprungsbordet är cafévärden.
  5. Cafévärden introducerar den nya gruppen vad som hittills utförts och fortsätter att leda den nya gruppens samtal/problemlösning kring samma frågeställning.

Avblås och omplacering görs vid så många tillfällen som det finns bord och tiden för samtal är densamma vid varje nytt pass. Möjligen kan den första passet vara 5 minuter längre.

När övningen är slut samlas alla cafévärdar för hela gruppen för redovisning. Antingen via en traditionell redovisning vid tavlan av en cafévärd i taget. Eller enligt akvariemodellen som innebär att cafévärdarna sitter i en ring i mitten av den stora gruppen och samtalar med varandra. Den stora gruppen ska endast lyssna, ej komma in med egna kommentarer. avsluta övningen genom att göra en gemensam sammanfattning av resultatet.

Har ni stora grupper så rekommenderar jag denna modell! Har du andra versioner på denna modell så dela gärna med dig!

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: