NyGammal Teknik

Vår första träff i nätverket Ugglan kommer handla om rörposten. Rörposten blev en 70 miljoners investering för sjukhuset, men en investering värd pengarna! Sjukhuset är stort och innan rörposten transporterades exempelvis prover på flera sätt. Vårdpersonal som traskade iväg med proverna till labb eller beställde transport av servicepersonal (patienttransporten) att göra detta. En promenad fram och tillbaka på flera kilometer och väntetider vid hissar och liknande, vilket innebar att transporterna kunde ta en halvtimme. I dag skickas mellan 1 500 och 2 000 försändelser varje dag i rörpostsystemet. Prover, mediciner och liknande är prioriterade. Men med tiden hoppas sjukhuset hitta logistiska lösningar för att exempelvis låta delar av internposten gå här. Det gäller då att hitta de tidpunkter som har lägst trafik.

Karolinska Universitets Sjukhuset har fyra strategier med syftet att ge fler patienter bättre vård, sjukhusets vision är ”Patienten alltid först”. Rörposten är en av strategierna! Fler om strategierna kan du läsa i ”Vem gör vad?”, ”Framtidens vårdavdelning och mottagning”, ”Framtidens it” och ”Framtidens logistik”.

En sjuksköterska på kirurgakuten på Karolinska Huddinge, sveper in ett provrör i en plastpåse och lägger in i en decimeter tjock patron av plast, låser upp luckan till rörposten med sitt personliga kort och stoppar in patronen. Med ett mjukt swoosh far patronen i väg. Så går hon tillbaka till sina patienter. Det hela tar ett par minuter. Om lika lång tid är provet framme i labbet. Innan rörposten gick sjuksköterskan själv i väg med provröret eller beställde en transport.

Rörposten innebär också att vårdpersonalen slipper göra ensampromenader under jourtider, vilket leder till både ökad trygghet och att de kan vara hos patienterna de tider på dygnet då bemanningen är lägst.

Prover består oftast av biologiskt material, snabbare transport betyder att proverna är färskare och svaren därmed säkrare. Patienternas integritet skyddas bättre eftersom risken att exponera känslig information minskar. Varje patron har ett litet chip som anger dess identitet. När en patron skickas i väg registreras patronens id i datorn och systemet vet då vart den ska. Det är ungefär 4 000 anställda som använder rörposten, alla har en viss grad av behörighet att sända och ta emot olika typer av försändelser eftersom särskilda regler gäller för läkemedelshantering. Systemet vet exakt vem som skickade och vem som tog emot en patron och när det skedde, vilket garanterar mycket hög säkerhet.

De tio procent av försändelserna som inte går till och från labbet består främst av blodpåsar från blodcentralen samt mediciner. Systemet är även förberett för att skicka färdigdoserade antibiotikasprutor och patientdoser från sjukhusapoteket. Detta när sjukhuset kommer införa dosmaskin för läkemedel.

Om någon medicin på en avdelning tar slut kan avdelningen snabbt och enkelt ringa en annan avdelning och be dem skicka över lite. Efter ett par minuter dimper en patron ner i deras station här.

Träffen via ugglan kommer vi ha i veckan vilket kommer bli väldigt intressant, vi kommer få höra om bakgrunden vilket jag kommer presentera och sedan får vi följa en av förvaltarna som visar oss runt!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: