Slöserier a la vården

Slöserier talas det väldigt mycket om inom Lean och är en viktig aspekt att förstå för att sedan hitta de i sin egen organisation. Nedan har jag en färgbild som jag fått via en leanutbildning att använda. Har använt den en hel del inom vården, men då mina kunder ofta fastnat för några bilder tyckte jag det var på tiden att anpassa den lite till vården. Jag har sedan skrivit en liten text för varje slöseri för att göra det så enkelt som möjligt! Nu mer använder jag vår egen bild på våra leanutbildningar.

Rörelse: att leta i onödan efter saker som borde finnas nära till hands. Se över ergonomi, logistik och skapa ordning och reda på arbetsplatsen.

Väntan: att patienter väntar och medarbetare väntar på varandra. Ibland väntar vi på information eller beslut. Ofta är vi beroende av andra personer för att kunna göra vårt jobb.

Överproduktion: att göra för mycket på en gång eller vid fel tidpunkt skapar ojämnheter i flödet. Det kan medföra att nästa person i kedjan får vänta eller blir överbelastad.

Lager: att ha stora lager och förråd tar onödig plats och orsakar kostnader.

Omarbete: att göra om saker som inte blivit rätt från början.

Transporter: att transportera saker och personer tar tid. Går det att samla allt på ett ställe eller göra flera saker när vi ändå är på plats?

Outnyttjad kreativitet: att inte ta tillvara den kunskap och de idéer som medarbetarna har är ett stort slöseri. Genom att ta vara på allas idéer kan vi hitta smartare sätt att arbeta och få en bättre kvalitet i allt vi gör.

Överarbete : att göra mer än vad som egentligen behövs. Försök hitta en rimlig ambitionsnivå.

Undrar ni något om slöserierna och exempel på dessa från vården så tveka inte att kontakta mig.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: