Delat ledarskap och samarbete

Om vi arbetar mot samma mål med en känsla av samhörighet kommer vi fortare fram i förbättring- eller förändringsarbete. Vi skulle då kunna få draghjälp av varandra precis som gässen gör. Genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71% jämfört med om varje fågel flög ensam. Genom sina vingslag skapar varje fågel en uppvind för fågeln bakom.

När en gås faller ur formationen märker den att luftmotståndet blir större och att den snabbt sackar efter. Den återgår därför snabbt till sin plats för att dra nytta av fågeln framför. Om vi hade haft lika mycket förstånd som gässen skulle alla vi ansluta oss till de som har samma mål som vi. Precis som gässen längre bak skriker uppmuntrande för att få sina kollegor i den främre leden att hålla farten skulle jag önska att medarbetare kunde pusha på mer och uppmuntra cheferna! Hur ser det ut i din organisation? vad skriker de i den bakre leden?

En annan fantastisk sak med gässen är det delade ledarskapet. När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar ledarplatsen. Jag skulle själv uppskatta rollen i ett delat ledarskap. Det lönar sig att turas om med de tunga jobben och/eller dela upp ledarskapet sinsemellan.

När en gås blir sjuk eller skottskadad och faller ur formationen följer två andra gäss ner för att hjälpa till och ge skydd. De stannar till gåsen antingen kan flyga igen eller dör. Först då ger de sig av på egen hand eller ansluter till en annan gåsflock för att hinna ikapp sin egen grupp.

Tänk om vi kunde vara lika förståndiga som gässen, om vi kunde hålla ihop och stödja varandra. Gässen är en förebild tycker jag för förbättringsarbete och ledarskap men även för personlig effektivitet. Varför säger man dum som en gås egentligen? var kommer det ifrån?

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Dum som en gås; Bete sig allmänt dumt utan att tänka sig för! För väl tankarna närmast till hur gässen beter sig i jakttider och hur man kan lura dem till/inom skotthåll.
    Men tankarna kring samarbetet och delat ledarskap för att nå det gememsamma målet är intressanta. Visualliseringen är viktig del av detta och ger, när man lyckas, ett mycket gott utfall.
    Men för gässens del så är väl målen ett flertal, att ta sig fram till målet för resan utan allt för mycket ansträngning, överlevnad både över vintern men också för arten. Dessa underliggande mål, som är ack så viktiga för oss i det dagliga leanarbetet, visualliseras inte alltid, vi tar dem förgivna. DE är en del av vardagen och just därför, när vardagen gör sig påmind, som 5 varför är så viktiga, att ständigt ställa sig frågan varför ? i samband med visuallisering om vår egen resa på kontoren.
    Tankar kring vem leder när ledaren inte kan eller inte är på plats är intressanta, för i vardagen så löper arbetet på men för utvecklingen vidare?.
    Gässen har väl på sitt sätt ställt sig frågan, varför, för annars skulle väl gässen försvunnit! med tanke på hur de jagas. Så vem beter sig egentligen dumt, gåsen eller jägaren?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: