Framgång och lycka hänger ihop

lycka 3Bäst chanser att leva ett lyckligt, vitalt och meningsfullt liv har den som fullt ut lever upp till sina möjligheter. För att göra det måste du inse att du är unik och har ansvar för din egen överlevnad och trivsel. Du ska vara villig att utveckla ditt jag och njuter av att uttrycka dig i handling. Verklig framgång och lycka är att njuta av att göra sitt bästa och samtidigt bidra med något som går utöver en själv.

Lyckan kommer inte utfrån, den är något du själv framkallar. Det är ett resultat av att du gör ditt bästa och det gör dig uppdymd av känslan att leva fullt ut.

För att leva lycklig, som företagsledare eller anställd måste du njuta av det du gör. Annars känner du snart att arbetet blir stressigt, arbetsdagen lång och frstelsen för stark att ägna allt mer tid åt tidsfördriv. De flesta framgångsrika människor känner en stark entusiasm för sitt arbete. De njuter av sitt jobb. Gör du?

Vad innebär det egentligen?

Upplevelsen att njuta intensivt, är liknande men vad som skänker njtning varierar starkt. Känslan är dock likartad, man blir så uppfylld av det man gör att man glömmer bort sig själv. Detta tillstånd har ett antal komponenter:

  • Du vet exakt vad nästa steg är och fokuserar på det. Slutmålet är viktigt men njutningen ligger i att ta stegen dit, inte att ha nått fram.
  • Du får omedelbar återkoppling, helst ska denna återkoppling komma från aktiviteten, du ska själv märka att det du gör är rätt. Men återkoppling kan även komma från chef eller kollega.
  • Du känner att uppgiften är svår men genomförbar. Det ska råda balans mellan utmaning och förmåga. Även de mest vardagliga uppgifter ger dig möjligheter att använda hela din förmåga om du är intresserad, nyfiken och entusiastisk.
  • Du är djupt koncentred. Du blir ett med aktiviteten, inget annat existerar.
  • Du fångas i nuet. det förflutna eller framtiden får inte plats i medvetandet. Du ältar inte misslyckanden, olösta problem eller ouppfyllda önskningar.
  • Du känner dig ha kontroll över situationen. Du kan inte göra som du vill, men du hyser tillförsikt om att du lyckas genomföra det du önskar.
  • Du förlorar känslan för tiden, upplever att tiden går mycket snabbt. I vissa fall upplever du att tiden står still.
  • Du glömmer bort dig själv. Den intensiva koncentrationen tömmer medvetandet på allt som inte är direkt knutet till uppgiften.

Det bästa med detta är att du efter upplevelsen av aktiviteten du njutit av får en självkänsla starkare än innan.

Goda ledare ser en av sina viktigaste uppgifter att ge medarbetare nya utmaningarså att de inte stagnerar. Därmed hjälper de dem att utvecklas som medarbetare och som människor. Samtidigt ökar deras produktivitet och lojalitet.

Bra citat:

Du kan inte befalla andra att göra sitt bästa men du kan skapa en atmosfär där de vill göra det.

Den som inte utvecklas krymper. Eller som någon sa >> Är du grön så växer du, är du mogen så ruttnar du.<<

Den egna attityden bidrar så klart!

En bra arbetsplats och goda kulturella värderingar leder inte automatiskt till att arbetet ger en inre tillfredställelse. En anställd präglas även av sin egen syn på arbete. Vissa ser ett jobb bara som ett jobb, de saknar den nyfikenhet och den ihärdighet som krävs för att man ska njuta av det man gör. Andra ser sitt jobb som en karriärsväg till allt större ansvar och belöningar. Och för några är jobbet ett kall. de kan inte tänka sig att göra något annat och njuter av sitt arbete varje dag. En del har blivit mästare på det de gör genom att utveckla en förmåga till dess yttersta gräns. Andra ser i arbetet livslånga möjligheter att utvecklas om de tar sig an nya utmaningar och utvecklar nya förmågor.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: