Verksamhetsplanen 2013

KarolinskaJag minns tydligt första gången (6 år sedan) jag lyssnade till sjukhusdirektören Birgir Jakobsson. Jag kan säga att det var magiskt. Jag tror inte alla kände detta! Men jag är säker på att logistiker och förändrings själar tog till sig och förstod exakt vad han talade om.

Jag kände en wow-känsla för hur underbart det var med en direktör som pratade samma språk som mig själv. Ett par år tog det men jag anser att större delen av Karolinskas personal har anammat direktörens sätt att vilja leda Karolinska mot balans i ekonomi genom ett starkt förbättringsarbete/flödesarbete.

Birgir Jakobsson är jordnära och det räcker med att du pratat med honom en gång eller bara lyssnat till honom och du minns hur väl du mådde i hans sällskap!

Nu ska jag sluta prata om hur bra han är och gå vidare till en av de saker han infört på Karolinska. Nämligen den fina lilla verksamhetsplan som alla kan ta till sig och som  ingen tröttnar på att se över, kontinuerligt under hela året.

Hur ser era verksamhetsplaner ut? Jag har hört att Karolinska hade en verksamhetsplan (VP) för länge sedan som avskaffades då ingen läste denna, den bara producerades och dammade. Enligt lean är det väldigt bra att avskaffa sådant som inte används istället för att lägga ner ett stort antal administrativ tid på det utan värde. Så det var ju tur att den avskaffades. Jag sökte lite på nätet efter verksamhetsplaner och hittade en stor skara av olika. En av de var på 12 sidor, en annan var på 245 sidor!!!!

Vi ska nu gå över till Karolinskas verksamhetsplan, en mall som följt oss senaste 5 åren och ständigt utvecklas. Den Birger Jakobsson har introducerat för Karolinskas alla chefer! Den är en vikt A3 vilket innebär 4 sidor inkl framsida. Väldigt smidig! Den kommer följa mig ett bra tag för jag tycker den är lätt att ta fram och lätt för medarbetare att ta till sig.

Verksamhetsplanen är ett gemensamt verktyg i arbetet med att utveckla Karolinska Universitetssjukhuset. Verksamhetsplanen ska fungera som en plattform när alla verksamheter, kliniker, staber, sektioner och enheter utvecklar sina egna verksamhetsnära planer. De verksamhetsnära planerna ska följa och ta fasta på de sjukhusövergripande huvudstrategierna och målen.

Sjukhusdirektören ansvarar för att en gång om året ta fram en verksamhetsplan som tydligt uttalar verksamhetens vision, långsiktiga mål och de viktigaste strategierna för att målen skall uppnås. Verksamhetsplanen skall också tydligt uttrycka vilka värderingar som råder i organisationen. Det är som det bästa med att jobba inom offentlig verksamhet är att vi delar med oss och vill ni ta efter det som vi gör bra är det bara välkommet!

Ladda ner Karolinskas VP 2013

Ladda ner AIS VP 2013.

Ladda ner SoL:s VP 2013 . SoL är den avdelning jag jobbar för och som ligger under AIS som står för Administration Information Service.

Det kommer bli väldigt många intressanta föredrag och studiebesök hos oss på Karolinska under leankonferensen 13-14 mars!

Ladda ner programmet här!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: