Att lyckas och ständigt gå framåt

Coaching är en bra samtalsform med en exempelvis certifierad coach som utgår i sitt samtal med dig, alltid från nuläget och strävar efter att stödja dig med att se förändringsmöjligheter för framtiden. Du som blir coachad blir aktiv och använder dig av dina egna förmågor. Detta sker genom att coachen ställer många kraftfulla och tankeväckande frågor som hjälper dig att hitta svaren.

Det finns olika typer av coaching, Executive coaching, Business coaching, Teamcoaching, Karriärcoaching, och Lifecoaching.

Avstämning

Coach är engelska och betyder på svenska ”galavagn eller turistbuss”. Ordet började användas under 1500-talet och beskrev något som ”fraktade människor från där de var till dit de ville komma”. Coach är med andra ord en metafor för något (n) som fraktar människor till en önskad plats. Ordet började senare användas inom idrotten, där coachen hade till uppgift att ”frakta” idrottsutövare från en lägre till en högre prestation. (Gjerde 2004)

Att anlita en coach är inte kostnadsfritt, och det är inte alla organisationer som har råd med det eller tycker det passar för tillfället. Därför tycker jag att man som egen person inte ska ge upp utan istället ha en B-plan så att man ständigt går framåt. Man kan prata ihop sig med en kollega i närheten eller i en annan organisation och komma överens om att träffas med jämna mellanrum eller så kan man coacha sig själv. Det är såklart inte samma sak som att ha en coach men det räcker väldigt långt tycker jag.

Använd dig av bilden ovan som en ledstjärna att coacha dig själv. Skriv ut Självcoaching så har du ett dokument att utgå ifrån.

Bilden visar ett antal saker att tänka på och att ha samtal eller reflektion kring med dig själv eller en kollega. Dessa är:

Fokus: en av de största projekten eller uppdraget du jobbar med eller som tar större delen av din tid.

Mål och mätetal som du satt upp för ditt arbete.

Förbättringar du vill göra närmaste tiden.

Aktiviteter/förbättringar du genomfört.

Var skon klämmer, alltså det du känner svårigheter med, behöver bollplanka om eller be chef eller annan om stöd i.

Och Reflektion, att reflektera på det som varit, vad du lärt dig, vad du gjort bra och vad som kunde göras bättre.

Det är meningen att ha ett antal minuter för sig själv att gå igenom dessa kategorier och fylla i för att sedan i 30-60 minuter beroende på relationsform prata igenom det med din coachingpart. Att förbereda är mycket bra och ger mycket mer värde. 30 minuter per person för att sedan byta roller tycker jag är det bästa sättet men glöm inte, detta kan du faktiskt göra på egen hand också!

Tycker du den här övningen är bra? Hör gärna av dig när du testat den och berätta hur den hjälpt dig eller vad du tycker!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: