Jag är så otroligt trött på alla komplicerade påhitt som politiker och LO hittar på. Det pratas och förbereds för en ny organisationsform för välfärdsföretag. Idén som främst LO kommit ut med är pga. alla turer om kvalitetsbristerna inom bl.a. äldrevården som media uppmärksammat. Resultatet av denna idé tror man ska bli att företag inte ska kunna ta ut stora vinster utan återinvestera kapitalet i kvalitetsförbättring. Ursäkta, men jag tycker inte det är lösningen på problemet! Varför tror man att lösningen på problem är skapa en stor massa dokumentation eller kontrollorganisationer???

I en rapport som SQMA (Swedish Quality Management Academy) tog fram via en undersökning bland diverse kvalitets roller. Kom det fram långt upp bland tio topp orsaker till kvalitetsutmaningar att det saknas kvalitetskompetens i organisationers ledningsgrupper.

Rapportens resultat redovisades för ett 70-tal av de som varit med i undersökningen under en dag i Stockholm. Vid det tillfället kläckte jag ur mig att vi borde ha en kvalitetsminister som förebild för alla företag och organisationer i allmänhet, just för att sätta kvalitetsaspekten på kartan. En minister som skulle kunna fungera som språkrör för vilken kvalitet medborgarna minst förväntar sig av företag främst inom välfärden. Att rekommendera kvalitetsmätetal på en mininivå för att kunna leda, följa upp och jämföra. Att använda sig av en ram eller modell att följa, kanske den SIQ står för som är en organisation som faktiskt har bland annat svenska staten som huvudman! SIQ skulle behöva mer energi och kraft att driva på ett sådant stort och tungt uppdrag som de tagit sig ann.

Genom en kvalitetsminister ökar man medvetenheten för kvalitet i alla svenska organisationer, privat som offentlig. Förra året kontaktade jag några högt uppsatta politiker och gav de idén om att de borde införskaffa en ny titel, kvalitetsminister! Men ingen direkt återkoppling har märkts.

Jag tyckte det var kul att Britt-Marie från SJ ställde sig upp den dagen på SQMA och berättade för hela sällskapet om min input gällande kvalitetsminister och uppmanade mig att sträva efter en sådan roll för då skulle minsann sällskapet rösta på mig 🙂

En puff jag har svårt att glömma!

Härom dagen hörde jag Reinfeldt på radion tala om att de politiska strukturerna är inte som de varit historiskt och inget parti klarar sig självt, vi måste samarbeta sa han!
Jag önskar detta vore sant och inte bara politiskt snack, för en kvalitetsminister hade varit toppen om det dessutom var partipolitiskt obunden!

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Den omnämnda Britt-Marie tycker att du skulle bli en fantastisk Kvalitetsminister Kasewa… jag puffar gärna mer tillsammans för din eld behövs i kvalitetsvärlden.

    1. Tack Britt-Marie! Visst hade det varit ett roligt och givande jobb.
      Tänk om Regeringen eller politikerna kunde införa något sådant, det hade verkligen varit framsteg och viktigast av allt någon som kan kvalitet så det inte bara blir titel av det hela…

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: