Karolinska, bästa arbetsgivare!

bästa arbetsgivareVarför är vissa företag mer populära än andra att jobba på? Vad är det som lockar? Vad är det som får medarbetarna att trivas och stanna? Har du någonsin hört att en students dröm är att börja jobba för en kommun eller annan offentlig verksamhet?  Svaret är tyvärr NEJ och det debatteras sedan flera år för fullt hur man ska locka unga till de offentliga jobben!

Kompetensen och kunskapen om den offentliga verksamheten är väldigt dålig tycker jag. Det finns många myter om hur trögt det är inom den offentliga sektorn men jag håller absolut inte med. Alla vänner jag känner jobbar privat och de är förvånade över hur mycket vi gör och lyckas med. Problemet med offentlig sektor är att de inte marknadsför sig. Ingen kommunikationsavdelning värt namnet för extern syfte, utan då är det den interna kommunikationen det satsas på. Hur ska då externa medborgare veta hur duktiga vi faktiskt är?!

Och varför satsar man inte på kommunikation? Jag tror jag vet svaret, anledningen är att vi är skattefinansierade och kommunikation ses inte som relevant förrän det kommer till kritan och pensionsavgångarna… då minsann undrar man varför ingen vill jobba för offentlig sektor?! När vi gör något bra och det är verkligen ofta, så lockas media inte alls av att skriva om detta men sker det ett misstag eller annat av ”nyhetsvärde” hoppar de på verksamheten som gamar och slösar vår energi på att försöka förklara problematiken! Även detta område hoppas jag på mycket nu, Karolinska har fått en ny kommunikationschef och jag tror mycket kommer hända på detta område!

Så klart anlitar vi konsulter vid behov så som när det saknas kompetens eller resurser, och tyvärr ser konsulterna problemen de blivit anlitade för och kan diskutera detta externt och så blir det som viskningsleken, plötsligt är allt vi gör konstigt och oproduktivt! Jag tycker det är upprörande att höra konsulter prata om ett uppdrag och tro sig plötsligt vara experter på den offentliga verksamheten. Jag kan slå vad om att den teknik, den kompetens vi har inom Karolinska inte finns på så många ställen. Om ni bara viste!

Det bästa jag gjort är att börja jobba inom den offentliga sektorn, jag har fått hålla i ett stort antal intressanta projekt, jag har fått gå utbildningar likt ingen annan, jag har fått engagera mig i olika nätverk inom logistik utan som helst problem och jag har haft bättre löneutveckling än flera av mina högskolekollegor! Gör man ett bra jobb vill arbetsgivaren ha dig kvar! Jag hade planer på att stanna endast tre år på Karolinska, nu har jag varit på Karolinska dubbelt så lång tid och inte har det varit brist på erbjudanden, nej… utan när man har en bra arbetsgivare och en bra chef (Anders Carlson) och ständig utveckling är det svårt att titta åt annat håll. Jag är en väldigt nyfiken person så jag kommer att gå vidare till annan bransch men jag kommer alltid vara Karolinska tacksam och kommer alltid sträva efter att få jobba på Karolinska igen. Det är en otroligt bra arbetsgivare, ett universitetssjukhus som har utbildning som en viktig strategi så det är klart de satsar på sin personal! Nu låter det som om jag ska sluta på Karolinska, det ska jag inte göra. Inte än i alla fall men jag påbörjar min föräldraledighet och det känns som jag är ute ur verksamheten, för en tid i alla fall 🙂

Detta är ett positivt inlägg om hur bra Karolinska är som arbetsgivare men det betyder inte att det är perfekt, det finns ständigt saker att förbättra annars hade jag inte stannat kvar. Men mer händer för personalen på Karolinska. I år startas ett Traineeprogram för sjuksköterskor och min förhoppning är att det snart även startas ett mentorprogram för administrativ personal som vill vidare i sin Karriär. Det finns redan ett mentor program för chefer! Marknaden för ekonomer, ingenjörer och upphandlare är väldigt god och om inget mentorprogram finns för denna arbetsgrupp kommer personalomsättningen tyvärr att öka. Jag har otroligt duktiga kollegor, vissa har jobbat på Karolinska sedan de var gymnasister, jag hade svårt att förstå detta när jag började och flera år framåt men med tiden har jag nu förstått hemligheten bakom att de flesta stannar så länge, inte är det lathet, nej utan en stor organisation har en hel del att erbjuda sina anställda i olika roller och kompetenser, så enkelt var det!

Karolinska har gett mig balans mellan arbete och privatliv, de har gett mig stöd och utveckling och jag har blivit nominerad till programmet framtidens chefer! Karolinska har gett mig en kreativ arbetsmiljö med utmanande arbesuppgifter och flexibilitet. Bra löneutveckling och en otroligt minnesvärd tid som jag kommer nu sakna under ledigheten. Jag saknar redan mina kollegor men de känner mig för väl, jag kommer inte släppa taget utan jag kommer att hälsa på med jämna mellanrum 🙂

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: