Same same but different

Klockan är snart tio på kvällen och jag är helt slut, ont i ryggen och ett tungt tryck på min mage som gör ont. Det är inte lätt att dra på ca 20 kg extra men nu har jag bestämt att detta inlägg måste bara ut! Idag var jag på Lean helthcare:s första dag som hölls på Karolinska. Det fanns väldigt många intressanta parallella spår men eftersom jag har en någorlunda koll på vad som händer på Karolinska valda jag att gå en workshop för det som kallades ”nya vårdspelet”. Det var inget jag hade hört talas om och inget som spelats på Karolinska. Ett spel som endast funnit i Sverige ett år så jag var väldigt förväntansfull!

IMG_3600

Det nya vårdspelet är ett leanspel, jag är ju redan handledare i produktions och adminspelet inom lean och därför var detta en besvikelse för mig. Det är exakt samma spel som produktionspelet men istället för att producera ”enheter” där man i spelet har avdelningar som press, värmebehandling m.m har man patienter av lego som bilden ovan visar och avdelningar som röntgen, labb… En simulering helt enkel av en akutmottagning. Det är samma principer, samma upplägg som produktionspelet och även liknande mätetal och uppföljning.

Missförstå mig inte, det är väl trevligt att man kommer med något som vården kanske känner sig mer bekant med men om man redan har betalt för produktionspelet och har utbildad personal inom produktionsspelet då tycker jag inte det är nödvändigt att införa detta nya spel. Behåll produktionsspelet då jag har endast goda erfarenheter av att vården faktiskt förstår principerna och det viktiga är att prata flöden och inte vad som finns i flödet!

Det finns fördelar och nackdelar enligt mig med detta nya spel. Fördelarna är att det lämnar ett större avtryck att prata antal felbehandlade patienter än antal fel enheter eller kvalitetsbrister.

Det synliggörs även vad varje felbehandlad patient kostar verksamheten väldigt tydligt för den som vill se den ekonomiska aspekten.

En annan aspekt är att det finns flera tärningar i spelet som ger vårdpersonal det de alltid tar upp i spelomgångarna, nämligen att det inte går att prognostisera vårdverksamhet. Tärningarna och dess syfte bevisar att principerna fungerar på både planerad och icke planerad verksamhet vare sig du lyckas prognostisera eller ej.

Nackdelarna är att när det nu finns ett spel som är en simulering av akuten vill några gå ännu längre och efterfrågar en simulering av en vårdavdelning/vårdmottagning. För mig låter det som om det kan orsaka att vi åter igen stänger dörrarna för vården att titta utanför sin verksamhet och få idéer från andra branscher. Jag har jobbat hårt med att få ut vården att tänka utanför ramarna, att besöka företag som Astra, Scania m.m. men anpassar vi så mycket så inför vi tunnelseendet anser jag!

En annan nackdel enligt mig är dem ömtåliga legoskapelserna som inte tålde trycket bara man bar de från en station till annan, de föll i golvet och plötsligt hade man ”dödat” patienten. Det stal uppmärksamhet från den viktiga frågan som ärprinciperna till att prata/tänka detaljer som att hur ska man vara varsam i sin hantering av legona…

Nu ska jag lägga mig inför morgondagens andra dag av lean helthcare! Jag kommer säkerligen att fortsätta reflektera över detta nya spel och återkommer eventuellt med fler tankar. Kommentera gärna vad ni tycker när ni läser detta inlägg! Har ni spelat någon av leanspelet och hur låter mina funderingar för era öron?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Hey Kasewa
    Meget flot beskrivelse af WS i Huddinge, og jeg er meget enig med dig.
    mvh
    Dennis Clausen
    Region Hovedstaden København

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: