Levande möten

Hur viktiga möten går du på? Har ni mötespolicy eller någon mötes struktur på ert företag?Respekterar du andras tid och företagets ekonomi?möten

Sanningen är att om du är säg 5 minuter sen till ett möte med fem personer som inväntar dig så har mötet redan i början förlorat 30 minuter och om mötesdeltagarna inte inväntar dig utan påbörjar mötet så förloras tid ändå när du dyker upp senare och mötesdeltagarna ska försöka sätta in dig i vad som sagts. Så hur du än räknar så går mellan 30 och 60 minuter förlorat för företaget om endast en kommer 5 minuter försent…

Vad kostar en timme för arbetsgivaren? Och hur många möten har ett medelstort företag och hur stor andel av dessa möten är det någon som kommer försent, inte är närvarande mentalt, eller av annan anledning inte respekterar mötet eller dess deltagare.

Man tror inte det går åt så mycket för möten men sanningen är att rätt möteskultur är av stor vikt särskilt i en administrativ/tjänste företag.

Vad menas med levande möten då?

Jo, möten ska vara levande precis som en brasa, om du inte förser elden med ved och tändvätska så släkt ju brasan så småningom. Om du vill att brasan ska värma dig, alltså få ett output måste du ständigt upprätthålla den på olika sätt. Precis så jämför vi våra levande möten!

Det är ett antal saker man ska tänka på när man planerar sitt möte men även under tiden för att ständigt upprätthålla mötets olika delar.

Det ska finnas energi till mötet i form av kunskap om varför vi håller mötet och för vem är detta viktigt. De ska vara ett viktigt möte utifrån flera perspektiv. Finns det ett inflöde till mötet, alltså förutsättningar och mål med mötet? Hur är det inre livet på mötet? Samarbetar vi och lyssnar vi på varandra? Sedan är det viktigt med ett utflöde och vem har hand om det? Med utflöde menar vi likt värmen från brasan  – ett resultat? I form av exempelvis handlingsplaner, beslut eller nästa steg. Återmatningen handlar om att ständigt följa upp och fråga sig vad man lärt sig, vad man vill fortsätta med eller aldrig göra igen men även om gruppen växer till det bättre tillsammans.

levande möten

Det är inte lätt att vara mötesledare då det är mycket att tänka på och hålla igång. Vi har dessutom olika personligheter vilket mötesledaren med olika tekniker måste underhålla, med det manar jag att få alla att ständigt vara med mentalt. Men de delar som jag skrivit om ovan med energi, input m.fl. gör det mycket lättare att ha ett levande möte där alla bidrar.

Det finns dock ett antal roller och som man ska träna på som ledare för att få levande möten. De är med i bilden nedan, de kommer jag inte förklara men undrar ni något kan ni alltid fråga. Som ledare kan man läsa ut vilka personligheter som finns på mötet och även ge de mandaten att på ett naturligt sätt få en egen roll men det är ändå viktigt att du som ledare ska kunna byta rollperspektiv och hålla i helheten.

ledarroler

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: