Trodde du Lean var magiskt?

201109-omag-cora-popcorn-main-600x411Överallt pratas det om Lean och hur man kan få Lean att fungera snabbt, smärtfritt osv osv…

Även om jag tror på Lean och förespråkar Lean väldigt mycket så är Lean faktiskt inte magiskt på något sätt. Om du tror det, så släpp taget om Lean eller annan förbättringsteori/filosofi för att du kommer få din organisation ner i diket!

En liknelse ni kanske hört om tidigare och som jag tycker är väldigt bra! Nämligen att poppa popcorn. En del av cornen popas väldigt snart, andra popas inte alls och bräns vid men den stora massan poppas lite långsammare men ändå under en acceptabel tid. Hur hänger det ihop med förbättring- eller förändringsarbete? Jo, enligt statistik så säger man att ca 10% av medarbetare hänger på och är i princip direkt redo för förändringar – risken för dessa är tyvärr att de så småningom tröttnar och tappar engagemang medan de inväntar resterande kollegor, många av dessa väljer även att sluta för att gå vidare till andra organisationer där det händer mer. 80% av medarbetarna behöver tid på sig att komma igång för de går igenom olika faser i förändringskurvan (se nedan) för att sedan göra ett väldigt bra jobb och ändå åstadkommer mycket över tid! Resterande 10% av medarbetarna kommer aldrig igång och vill helt enkelt inte vara med. Vad vill jag säga med detta?

sanolikhet över tidVilka medarbetare vill ni ha med att göra? Vilka lägger ni mest energi på? Dela gärna med er om era tankar kring detta!

Varför har ni bråttom?  Läser ni också artiklar som ”Bli Lean och snabbfotad på samma gång”, ”Tips på att införa lean snabbt” m.m.

Allvar! Visst säljer Lean väldigt bra just nu men ha inte bråttom, Lean handlar om att ändra en kultur eller införa en ny kultur – ett systemskifte. Det är inte lätt!

Det innebär att förändra vanor, beteenden och mänskliga aspekter i organisationer. En kultur som handlar om att utveckla kommunikation och ledarskap parallellt med medarbetarnas kreativitet och arbetsglädje som drivkraft.

Om vi har bråttom med att införa vilken förbättring som helst så kör vi slut på personalen, Lean handlar inte om verktyg, jag skriver mycket om verktygen inom lean men verktygen är den lätta delen och mer de hårda värdena inom Lean. De mjuka värdena får vi inte glömma!

Jag är glad att jag i olika lean-forum läser att allt fler börjar ta till sig information och lärdom om hur stor vikt ledarskap och andra mjuka värden har i vägen för att lyckas. Men kom ihåg att det är ett arbetet som inte tar slut, man måste ständigt jobba med sitt eget och andra ledares värderingar kring dessa frågor. I alla orgoranisationer och speciellt i de stora med 100-tals chefer och hög personalomsättning  är det ännu viktigare att ha en strategi och att skapa en gemensam plattform.

Sätt inte igång ett förbättringsarbete eller Lean i panik, inte när du har bråttom att fixa ekonomin, ha tålamod att det tar tid att förändra och om du sätter igång i kristider som de flesta gör så sätt upp en ram för vilka fällor ni ej ska hamna i för att vara beredd på det mesta! Ta lärdom från andras misstag!

Hur reagerar vi på förändringar?

förändringskurva

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: