Som ringar på vattnet

ImageVaultHandler_____resize_cs_471_200.aspxPå BB så fick jag en blankett med ett antal aktiviteter indelade för mor, barn och amning. Jag blev väldigt glad över detta och barnmorskan undrade vad min glädje för denna blankett kom ifrån…

Jag berättade att för nästan fyra år sedan fick jag ett uppdrag på neunatalen, syftet var att se över hur man kan förbättra situationen för personalen då de upplevde väldigt hög stress faktor. Jag fick gå bredvid alla roller på neunatalen för at få en upplevelse av deras vardag. Det var barnskötare, barnsjuksköterska och läkare som jag fick gå vid sidan om, helt ”osynlig” för att inte störa deras arbetsprocess. Vilket innebär endast observation.

Detta var ett kort uppdrag där jag endast skulle uttala mig om vad jag sett och genom samtal med personal även kunde få ut information om eventuella förbättringar. Det tråkiga med korta uppdrag är just att man inte kan följa med hela processen och vet då inte vad uppdragsgivaren kommer ta till sig av den analys man gör. Det som dock är kul är ju överraskningen över att som nu känna igen något man erbjudit som eventuell lösning.

Ni kanske kan tänka er situationen för föräldrar som har sina barn på neunatalen, de är oroliga för sina – för tidigt födda barn. De ser sina små hjälplösa i kuvöser och vet inte vad som kommer hända härnäst.

Inne i kuvösen var det fridfullt för dessa små underbara bebisar men utanför var det rörigt. Det var spring åt alla möjliga håll både på personal och föräldrar. Mest spring på föräldrarna var det som tydligen kände en osäker tillvaro – Föräldrar stressade över sin bebis situation kunde fråga samma fråga flera gånger om, undrade om olika steg gällande vårdaktiviteterna, letade efter ansvarig sjuksköterska m.m. Allt vad vi kallar falskt behov som tog tid från sköterskan att se över barn och istället lägga ner tiden på föräldrar…

För mig som tittade från ett annat perspektiv kunde jag snabbt se alla förvirrade eller osäkra föräldrar – vårdpersonalen hade inte riktigt det perspektivet som jag hade eftersom de vill ju finnas där på alla sätt och vis för både barn och föräldrar. Vårpersonalen har ju rätt i att vilja finnas till men om viktig tid läggs på onödiga aktiviteter så tar det tid från annat som är viktigare, eller hur?

En av slutsatserna eller idéerna jag hade var att visualisera för föräldrarna vilka aktiviteter som kommer att göras på deras barn och bocka av detta tillsammans med föräldrarna. För att skapa lugn och ro och genom det mindre spring och letande efter ansvarig person. Denna visualisering i form av en blankett/mall har som ringar på vattnet spritt sig från neunatalen till bb och nu undrar jag om det spritt sig till annan avdelning…

En annan sak att införa skulle kunna vara en tavla med foton på personalen som jobbade den dagen och vilka familjer de hade ansvar för då namnet på ansvarig sjuksköterska stod på en liten tavla vid familjens rum men föräldrarna glömde hur denna person såg ut och stoppade alla möjliga i sin väg. Jag måste snart hälsa på neunatalen och följa upp ifall den tavlan blivit verklighet.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: