Avundsjuk eller Avundfrisk?

Alla vet att i Sverige har vi en kultur som präglas av lutherska tankar, Jantelagen och den svenska avundsjukan. Vill någon prova nytt sammanfattas det i ”Du ska inte tro att du kan något”. Går den nya vägen snett får vi höra ”vad var det vi sa” och de flesta av oss är då tränade att känna total misslyckande.

166225_525899087446406_698065042_nDet är kultur, det skapas redan i skolan med våra små. Det har blivit bättre vill jag tro men jag vill att det ska bli ännu mer tillåtet att lyckas och visa att man är duktig utan att kallas för diverse nedlåtande namn. I många länder får den som är duktig och bra på att visa det en plats att representera exempelvis sin skola… Har inte hört att någon skola i Sverige har detta. Varför?

Kultur betyder från början odling, vad odlas då i våra organisationer?

För att ett litet frö ska gro och växa sig starkt måste det växa i en positiv miljö med rätt värme, fukt, ljus och gödning. Samma sak i våra organisationer, kulturen bör bestå av engagemang och delaktighet, rum för nya idéer och förutsättning att hela tiden vidareutvecklas.

SKARMA~1

Jag tänker själv ständigt på detta när jag pratar med mina barn, ibland faller jag ju i fällan men rättar mig snabbt för att mitt barn ska känna styrka och stöd att hon får visa upp sig, hon får göra fel, hon får kämpa och lyckas.

Om vi inte stöttar våra små eller stora i organisationerna hur ska de då kunna ha självkänslan att lämna sin komfortzon?! Många har säkert gått diverse kurser där man tar upp konfort zonen och testar sig fram… En billigare variant och mer effektiv variant är att skapa en kultur som är en förändringsvägens kultur. Där man får göra misstag, det är de små misstagen som är billiga och snabba att åtgärda. Det ska vara tillåtande för att kunna få utrymme att reflektera efter sina initiativ istället för att bara tutta på och köra. Som ledare kan du uppmuntra initiativ, engagemang och handlingskraft.

Och förresten, jag hör ofta om den svenska svartsjukan men jag lovar er, svartsjukan finns i alla kulturer. Vi i Sverige är ibland alldeles för hårda gentemot oss själv…

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: