50 Nyanser av LEAN – varför bara några få lyckas

bokrecension

Jag har haft denna bok i flera månader, hela tiden har något annat kommit i vägen för mig och denna bok men nu äntligen tog jag tag i den. Boken är väldigt tunn och enkel att läsa, så det går snabbt att ta sig igenom den! Många intressanta figurer som är bra att titta tillbaka på flera gånger om – jag gillar ju bilder och figurer!

Nylanserad-Bok-50-nyanser-av-lean1Författarna har gjort en studie där 50 företag ingår för att ta reda på orsak till företagens olika framgångsnivå. Mycket intressant studie då den är fokuserad på just Lean och som de själva skriver så har ingen sådan studie gjorts om just Lean tidigare.

Halva boken är en studie över hur dessa företag ligger till och den andra delen av boken ger svar på varför det ser ut som det gör? intressant här är att författarna använt sig av metodiken 5 varför i boken andra del!

Det är en del som jag känner igen och som säkert du kommer känna igen dig i. Exempelvis hur antalet år med lean faktiskt spelar roll för framgång eller misslyckande. Jag brukar säga att förändringsarbete tar MINST 3-5 år och i denna bok får jag det bekräftat via siffror från svenska företag. Del två i boken är väldigt intressant och för att inte förstöra läsningen för er kommer jag inte gå in på det utan jag rekommenderar er att läsa boken. Dock tycker jag att denna fakta kan appliceras på andra förändringsmetoder med, jag tror inte det är unikt just för Lean eller vad tycker ni?

En sak jag känner igen från vårt arbete med förbättringar och som jag står för och genom denna sida förmedlar är just fokus på medarbetarna istället för det finansiella eller prestationen. Jag har sagt många gånger om, att medarbetarna är den viktigaste resursen vi har – mår de bra så kommer så småningom de andra parametrarna att se bra ut! Det är självfallet även ledning och kommunikation som också behöver satsas på kontinuerligt. Nedan en figur från boken som visar detta.

bild 3

Boken ger en hel del input och framöver är det nog stor chans att jag väljer några figurer att titta närmare på!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: