Givare eller tagare..?

Det finns enligt Adam Grant tre sorters attityder, givare, tagare och den matchande. Medan tagaren vill ha stor avkastning på sin insats och givaren inte kräver någon alls vill matcharen ha lika mycket tillbaka som hen satsat. Matcharen strävar efter balans enligt rättviseprincipen – tjänster och gentjänster helt enkelt! Vilken attityd har du?

904143_10151348981786780_1616666448_o

Det är ju faktiskt så att vi kan pendla mellan de olika attityderna beroende på var vi befinner oss i för situation. När vi förhandlar om vår lön är vi tagare och när vi är mentorer är vi givare. Jag själv tycker mig vara en givare för jag delar med mig om allt jag har och andras lycka gör mig glad. Som tur är finner jag mig bland givare så jag vet att även andra gläds för mig och mina framsteg. Jag har haft en del kontakter i mitt förra liv som var tagare och när en tagare vinner, förlorar någon annan. Direkta tagare om ni förstår vad jag menar som inte bryr sig om någon än sig själva tror jag innerst inne inte mår så bra.

För en givare ger ens framgångar andra människor något positivt och just detta är viktigt i en organisation enligt Adam Grant som skrivit boken Give and Take.  Han menar att vi måste göra stora förändringar inom rekrytering och utvärdering. Att inte bara se till medarbetarens produktivitet utan vi måste se till hur medarbetarens attityder sprider sig som ringar på vattnet i organisationen. Tycker du att vi i vår svenska organisationskultur tar vara på detta synsätt? Kommentera gärna hur du ser detta?

Jag har sedan några månader blivit medlem i en LinkedIn grupp fullt av Tagare! En härlig grupp bestående av många entrepenörer som delar med sig om allt de kan – det kan vara kompetens, det kan vara åsikter eller funderingar. Många i gruppen har bekräftat att det gemensamma givandet ger de så mycket, så olika perspektiv på ett ämne. En grupp som växt väldigt mycket på kort tid.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: