Sjukhus Logistik

För att kunna sätta dig in i vad jag gör vill jag att du tänker dig själv vara en patient som stiger in på ett sjukhus.  På något sätt antingen tar du dig själv eller transporteras du till en avdelning. Vilka ser du? Vårdpersonal av olika slag… men hur fungerar detta hus utöver den vårdkompetens som du erfar och ser?

Vem var det som transporterade dig på patientsängen? Var du en av de 470 patienter som transporteras varje dag inom sjukhuset? Vem förser avdelningen med bädd textiler så att du ligger rent, vem förser dig med patientkläder? Textiler återanvänds efter tvätt och därav är det väldigt viktigt med omsättningshastigheten och att ständigt förbättra den till föStapler drmån för hela landstinget som har en och samma tvätterileverantör. Vagnar med smutstvätt, tomma vagnar från leverantör m.m. passerar ut från sjukhuset via varumottagningen. Även personalkläder måste ju någon förse sjukhuset med och alla paket och brev av olika slag? För att inte tala om alla mediciner och vårdartiklar… det är många flöden som ska fungera på sjukhuset. Både patientflöden och andra varor.

Varje månad hanterar vi ungefär 15 ton post och varje vecka 3000 paket. Ut från sjukhuset blir dessa till ca 40 olika fraktioner som ska hanteras på olika sätt… från olika slag av förpackningar, smittsamma prover till olika ”kroppsdelar” efter diverse behandlingar och operationer. I inköpsdatabasen finns det 947 beställande enheter vilket motsvarar 5 503 användare, vi har 2761 leverantörer och 70 000 artiklar registrerade. Viste du att Inköparna hanterar ca 3 700 manuella rader i månaden. Upphandlarna genomför ca 450 upphandlingar och större inköpsuppdrag varje år. Det årliga värdet på de affärer som upphandlingen hanterar är totalt 1 200 000 000 kr.

Som inlagt patient erbjuds du diverse måltider som också har ett eget flöde med speciella regler gällande ledtider och temperaturmätningar. Hur sker allt detta? Har du tänkt på det? Antal mål som transporteras dagligen. Hur lång får ledtiden vara för att behålla temperatur. Ca 50 000 portioner serveras per månad till våra patienter! Vilket flöde tror du prioriteras under arbetstidens timmar?

Dessa flöden sker på ett eget plan där gående patienter inte kan ta sig till, eventuellt patienttransporten – alltså när du ligger på en säng och transporteras mellan avdelningar kan du hamna på detta plan men vanligtvis icke. Ja alla dessa flöden sker i det dolda. Ett sjukhus ska fungera och flyta på och du som kund, vilken sorts kund du än är ska faktiskt inte behöva känna till HURet. Det viktiga är att det fungerar bra. Sen är det ju trevligt att känna till att det faktiskt finns mycket mer än det du ser på ett sjukhus för oss som jobbar med dessa flöden, vi som kartlägger de, analyserar och effektiviserar.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: