Varför mår vissa bra på andras bekostnad?

frågaJag finns i många sammanhang beroende på mina uppdrag, diverse aktiviteter i tjänsten och mitt stora intresse av nätverkande. Och jag hör mer och mer klagomål om andra och folk som trycker ner andra, jag vet inte om jag börjat höra dessa bättre på senare tid, om jag blivit mer uppmärksam eller vad det exakt beror på.

Och jag förstår inte varför vissa mår bra av att trycka ner andra eller snacka skit om andra.

Det började när jag satt i en sammanslutning av endast privatanställda, det var diskussioner om att anställa en person för ett uppdrag på endast 50-80% och då får jag höra av en deltagare:

-Vad skulle det vara för person? Antagligen någon som inte ens kommunen skulle vilja anställa.

Jag fick tunghäfta och sa inget men jag undrade hur man kan säga så, inte minst för jag själv är offentligt anställt. Är det så att man tror att de som är offentligt anställda är mindre smarta eller mindre kompetenta? Varför sitter jag vid det bordet i så fall?

Visst har jag fått många olika reaktioner pga min anställning i relation till min person… jaja, vilka reaktioner jag fått är beroende på vilket mål motparten haft! Jag kanske kan gå in på det i ett annat inlägg.

Sedan vid ett annat tillfälle hör jag offentligt anställda som pratar skit om chefer inom den offentliga sektorn vilket gör mig väldigt besviken. Inte konstigt att andra inom privata sektorn ser ner på oss om våra egna trycker ner oss. Denna gång sa jag ifrån! Jag känner många chefer både inom det privata och offentliga sektorn och det finns bra och dåliga chefer inom båda sektorerna. Det är inte så att de dåliga samlas inom den offentliga sektorn! Jag har gått chefsutbildningar både intern och externt och kan tala om att chefer inom den privata sektorn har en massa problem med sina medarbetare som jag inte alls hört om i den offentliga sektorn.

Ännu ett tillfälle var då jag sist var på konferens, det var endast jag och en annan från den offentliga sektorn bland deltagarna, resten från den privata.

Vi lyssnar till bl.a två föreläsare, en från kommunal verksamhet och en från privat. I princip säger de samma saker om hur jobbigt det varit att förändra i deras organisation och hur mycket de kämpat. Den ena skyller på att det är kommunal/politisk verksamhet och att facket då lägger sig i för mycket medan den andra inte skyller på något utan bara konstaterar att han hade stort motstånd.

Vad tror du publiken fastnar för och börjar fråga om?

Ja… det var ju den kommunala verksamheten man började ställa sina frågor om. Hur gick det till och hur var det att klara av sitt uppdrag i denna otroligt jobbiga tröga kommunala verksamhet?!

Allvar! Den andra sa också att han hade mycket motstånd, varför var det ingen som fastnade för hans svårigheter? Och anledningen till dessa?

Ingen frågade honom… Varför?

Kanske tänkte inte föreläsaren på att det faktiskt kan finnas offentligt anställda i lokalen när denne slänger ut en kommentar om att det är skönt att han/hon inte jobbar på sjukhus. Jag kämpade för att inte resa mig upp, inte säga några sanningens ord. Ärligt så orkade jag inte med den fighten och jag ville inte uppfattas som en gnällspik. Man ska ju välja sina strider eller hur?

Är det inte konstigt att de flesta som uttalar sig på ett nedvärderande sätt om den offentliga sektorn har aldrig ens jobbat i den miljön. Någon kom fram till mig efter föreläsningen och undrade hur jag mådde pga. den smällen föreläsaren kastade ut… Jag sa, tråkigt men vad kan jag göra?

Varför tror man att den offentliga miljön är svårare att förändra? Varför tror man att de är mindre kompetenta eller mer tröga i den offentliga sektorn???

Jag vill förstå.

Varför pratar man skit om den offentliga sektorn? Internt och externt!genom väggen

De offentliga verksamheterna anställer många från den privata, förmodligen har även de en större tillit till den privata sektorn, att där finns de smartare personer? Kanske är detta vårt eget fel… att vårt rykte är i botten.

Men om det nu är så att vi anställer från den privata sektorn, betyder det att den privata sektorn helt misslyckats med att utveckla sin personal? Eller blir de också tröga så fort de kliver in i den offentliga korridoren?

Jag vill förstå!

Varför behandlar man inte alla lika, varför tänker man inte att det handlar om människor i förändringsprocesser, vi alla gillar trygghet och det kvittar var vi jobbar, vi är jobbiga för de chefer som inte kan hantera oss. Men för de chefer som kan involvera oss, inspirera oss… ja då är vi alla änglar som varje dag jobbar hårt och vill väl!

Jag är verkligen ute efter reaktion, så om du känner igen det jag säger… kommentera gärna om du vet eller tror dig veta varför det är så? varför mår vissa bra av att trycka ner andra?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: