Livslångt lärande

Ämnet intresserar mig för att det ställs allt större krav på oss alla, från förskolåldern, i arbetslivet och även efter pensionering. Det livslånga lärandet ställer krav på nya egenskaper hos oss, detta för att vi lever i allt mer föränderlig värld och för att må bra och känna trygghet krävs andra egenskaper och eller kompetenser!

Ämnes kompetens är kunskaper vi har i ett ämne som vi läst/utbildat oss till men för att denna ämneskompetens ska vara ett livslångt lärande bör det ligga på nivån insikt, i kunskapspyramiden. Vem har inte tentapluggat för att endast skaffa sig den kunskap för att klara en skrivning eller test? Det kallas ytlig minneskunskap! Denna kunskap är farlig anser jag för den har en kort minnestid och kan ej appliceras på nya situationer. För att klara av de nya kraven på arbetsmarknaden bör den kompetens vi åtar oss ligga på insiktsnivån för att ständigt utveckla den och använda den i olika situationer.pyramid

I en studie jag läst kallas ytlig kompetens den kompetens som man ej reflekterat över! Den kallas även linjär inlärning och är alltså grundkunskaper som i ett livslångt lärande är helt värdelösa. För att nå förståelse och till slut insikt måste vi ta in kompetens genom reflektivinlärning vilket innebär kunskap som baseras på reflektion, motivation och helhetssyn! Därför är reflektion ett starkt verktyg för att nå livslångt lärande!

En grundregel för ledare och chefer som vill utveckla sina medarbetare är att likt lärare först ge en överblick och sammanhang för att sedan gå ner i detaljer men utan att någonsin förlora helheten!

För att gå tillbaka till egenskapen som krävs av oss alla idag så är det modet och styrkan att reflektera. Alla vi behöver reflektera över det vi läser oss till men även av det vi genomgår i vår vardag, men ett stort krav ligger även på våra ledare som behöver ge oss utrymme att reflektera!

Genom reflektion når vi insikt och genom insikt klarar vi av ett samhälle i förändring, och inte bara klarar av utan då är vi med och utvecklar denna! Vilket är ju det roligaste jag känner till i alla fall 😉

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: