Vår Turkiet resa

turkietJuli månad är jag fortfarande kvar i Stockholm, jag hoppas på fint väder så jag kan njuta av vår fina stad. Vår semester får jag längta till i ännu några veckor.

Vi ska i år till Norra Kurdistan, själv kommer  jag från södra Kurdistan och har aldrig besök den norra delen av kurdistan så det ska bli väldigt intressant att se och uppleva för det är så olika i landskapen.

För varje stad kommer jag lägga upp en kort film för att ni ska se vad som utmärker staden. Det finns självfallet flera andra intressanta stället i närheten av dessa städer som min Mickael har planerat i vår rutt. Fram till dess kan ni som vill ta en lunch eller fika höra av er 😉  Annars önskar jag er alla en toppen sommar!

Vi landar i Mardin, staden som ligger på ett berg, 1 083 meter över havet. Här har vi bokat en hyrbil som ska ta oss på vår resa. Mardin var förr i tiden dominerad av en assyrisk/syriansk befolkning, men efter det assyriska folkmordet år 1915 så har assyrierna/syrianerna trängts undan, och staden blivit dominerad av kurder.

Vi kör vidare till Urfa, på kurdiska Riha; under äldre tid känd som Edessa och dess nuvarande namn Şanlıurfa bildades officiellt 1938 av det äldre Urfa med prefixet şanlı, ”strålande”, för att påminna om motståndet mot den franska besättningen.

Nu lämnar vi de kurdiska delarna och kör inåt landet till Kappadokien som är ett landskap av grottor och ligger i centrala Turkiet, cirka 350 km sydost om Ankara. Kappadokien var en forntida region mellan Svartahavskusten i norr och Taurusbergen i söder samt floderna Halys i väster och Eufrat i öster.  Sedan 1985 är staden med på UNESCOs världsarvslista. Denna stad kommer bli så intressant att undersöka närmare!

Vi avslutar vår resa med sol och bad i Antalya för att sedan härifrån åka hemåt till Sverige!

bild

 

 

 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: