kasewaJust nu befinner jag mig i Köpenhamn för imorgon är det studiebesök på Bispebjergs sjukhus, efter en Skåne vecka fullspäckad med benchmarking föreläsningar, studiebesök, diskussioner m.m.

Men vad är benchmarking och är det något ni arbetar med? är det bra eller dåligt? För bara några månader sedan fick jag höra från en professor i logistik att enligt en studie han varit involverad i så har Benchmarking kommit upp som en bra metod att använda sig av men ändå var andelen företag som la ner tid på denna metod obefintlig. På 90-talet var det jätte vanligt att ägna sig åt benchmarking så var har viljan tagit vägen? För mig lät detta väldigt konstigt, alltså att benchmarking inte används i större utsträckning längre. Detta för att  min arbetsplats har ingått i ett benchmarking sammanhang i flera år, i början pga oss verksamhetsutvecklare som ordnade mindre benchmarking koncept men sedan fyra år är vi med i ett betydligt större benchmarking koncept som involverar 17 landsting och hela 48 sjukhus från norr till söder! Min roll som jag fick i år är att samordna Karolinskas del i programmet och vara ett stöd för våra processägare. Men främst att ta fram hur vi mer strukturerat ska använda oss av resultaten som programmet resulterar i för att vi inte ska mäta för mätandet skull!

Inom företagsutvecklingsarbetet används benchmarking för att beskriva hur företag lär av varandra genom att jR17ämföra och hämta idéer kring hur verksamheten kan utvecklas. Man behöver inte bara jämföra sig med dem i sin egen bransch, utan söker dem som är ”bäst i klassen” oavsett bransch. Benchmarking innebär att lära av varandra genom att jämföra och hämta idéer kring hur verksamheten eller specifika områden eller produkter kan utvecklas.

Två grundläggande principer inom Benchmarking är att ödmjukt erkänna att någon annan kan göra något bättre än en själv och besitta klokheten att ta till sig detta, anpassa det till sin egen situation och dra nytta av det.

Ett bra tips är att inte uppfinna hjulet på nytt utan:

  • börja med att låna idéer
  • imitera det som går att imitera
  • förbättra idén och anpassa till egna verksamheten
  • och om detta inte räcker skapa egna idéer

Tillbaka till min vecka i Skåne, det hela började med ett oskyldigt nätverk (Best Service) bestående av servicechefer från Sveriges landsting som träffades för att lära av varandra, ordnade konferenser där värdskapet gick runt så att deltagarna fick höra hur man jobbade med service tjänsterna hos värdlandstinget. Efter några år insåg man att det behövs en mer ordnad form för detta arbete då det är väldigt tungt att driva.  Hösten 2010 togs ett beslut att initiera ett nationellt benchmarkingprogram för de i sjukhusvärlden största FM-processerna. EY fick uppdraget av Best Service för att på så sätt ha en partner som lägger upp arbetet och driver på arbetet med att kartlägga processerna. Så att vi kan jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med något annat.  För det är ju trots allt så att de olika landstingen eller sjukhusen jobbar olika och har olika definitioner på var deras process börjar och slutar. Om jag minns rätt började benchmarking programmet med att jämföra 4 flöden men i år har vi haft 10 flöden som jämförts. Tyvärr är inte alla med och jämför alla flöden men det är på god väg!

Detta benchmarkingprogram har inga gränser, viljan hos alla involverade är stor och en av de saker som kommit ur detta är att alla logistiker som jobbar i de olika landstingen har skapat ett eget nätverk för att arbeta fram gemensamma arbetssätt. Ett viktigt steg för att vi som jobbar med logistik frågor ska ha ett enhetligt arbetssätt på nationell nivå!

Det finns en del utmaningar vi står inför som jag blev glad över att höra från andra håll under dagen, det är en ljus framtid med trevliga inslag inom offentlig logistik och FM-tjänster!

Jag ser endast fördelar med benchmarking och tycker som jag skrivit ovan att det var en överraskning att den privata sektorn minskat på denna metod och vill veta varför? vad tror du?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: