Entreprenörskap och Intraprenörskap

En entreprenör är en person som har lyckats med att förverkliga en idé. Alla människor har idéer och drömmar, men alla lyckas inte att förverkliga dem. Sägs det… Håller du med?

Att vara entreprenör är inget medfött, det är en förmåga som går att utveckla. Det går utmärkt att börja träna redan i förskolan. Alla som arbetar med barn, vet att de har många idéer och är kreativa. Många företag går på aktiviteter för att lära sig leka eller hitta tillbaka till barnasinnet.

Men hur ofta får barnen verkligen förverkliga sina idéer? Hur mycket tar vi vuxna över? Ofta samlar vi vuxna in barnens idéer och genomför dem efter vad vi tycker fungerar bäst.formar vi barnen

Vi kan också stoppa barns idéer genom att göra våra egna tolkningar. Nej, det går inte, säger vi, innan barnet själv har fått fundera ut en lösning. Det är heller inte ovanlig att vi serverar barnen lösningar. Vi kan t ex ge dem mallar som visar hur de ska göra, istället för be dem tänka själva.

Om vi ska nå ett konkurrenskraftigt Sverige är det viktigt att arbeta mer med entreprenörskap. Att arbeta med entreprenörskap innebär till skillnad från ovan att stärka barnens initiativkraft och deras förmåga att förverkliga sina egna idéer. Det är ett arbetssätt där barnen uppmuntras att vara kreativa, har inflytande och är delaktiga i genomförande och också uppmuntras att utvärdera och reflektera över olika lösningar.

Att skapa Entreprenörer 

Arbete med entreprenörskap i förskolan, innefattar också att träna och stödja de kompetenser och färdigheter som är viktiga för att kunna bli företagsam. Sådana entreprenöriella kompetenser är en god självkänsla och ett gott självförtroende, förmåga att ta ansvar och kunna förstå konsekvenser av vad man gör, tålamod och uthållighet, förmåga till samspel och samarbete, självständighet och förmåga att kunna tänka själv, samt kreativitet och förmåga att ta egna initiativ.

Det stannar så klart inte så tidigt i åldern utan att arbeta fram entreprenören i oss är ett ständigt arbete som kräver enligt mig en hel del förändringar i skolsystemet som vi har idag. Det är viktigt att hur kort eller lång utbildning våra barn går så ska de komma ut på andra sidan och vara beredda att utnyttja all sin potential i yrkeslivet.

Entreprenöriella kompetenser

Vad kännetecknar en entreprenör? Vilka kompetenser och egenskaper har de?

En entreprenör är en person som vågar pröva nya vägar och tar egna initiativ. Det är en nyfiken person som gärna prövar nya sätt att göra saker och som inte heller tappar intresset om det inte fungerar vid första försöket, utan prövar igen. Vi kan nog alla känna igen barn som gör så. Men vad kännetecknar dessa barn, entreprenörerna?

  • Grundläggande kompetenser är god självkänsla och gott självförtroende. De törs gå nya vägar, men vet också att man ibland kan misslyckas.
  • En entreprenör är kreativ och nyskapande. Det kan vara att kombinera material på ett oväntat sätt eller tänka otraditionellt.
  • En annan entreprenöriell kompetens är förmågan att ta ansvar, att kunna fullfölja och avsluta ett projekt i alla dess delar. Att agera utifrån en inre drivkraft, inte utifrån ett yttre tvång.

En entreprenör klarar sig sällan ensam, för att genomföra sina idéer behövs stöd från omgivningen. Att kunna samarbeta och samspela med andra är därför en nödvändig kompetens för en entreprenör.

  • Att få utveckla och bli medveten om sina talanger, stärker både självkänsla och självförtroende. Talanger identifieras och utvecklas i samspel med andra. Ett bra och tillåtande gruppklimat i som lämnar plats för nytänkande, ger utrymme för att bejaka olika talanger.
  • Att våga göra egna val och säga nej, när man inte vill, är också goda egenskaper för en entreprenör. Ju bättre någon känner och vågar stå för sin egna gränser och visa sin integritet, desto lättare är det för dem att ta ett självständigt beslut. Alla dessa kompetenser går att stärka och träna hos från man är barn till vuxen ålder.

 

I rubriken har jag uppgett ordet intraprenörskap utan att skriva ett ord om det, vad innebär det för dig?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: