Supply Chain Management

Vet du vad som är viktigt i rollen som Supply Chain Manager? Och vad är målet med en bra supply chain? Du håller säkert med om att företag vill göra vinst och gärna konkurrera ut varandra. Om du väljer två konkurrerande företag, vilka som helst och analyserar dessa. Vem av dem har lägst kostnad? Vems produkt är av högre kvalitet? Vem erbjuder snabbare service, fler alternativ och är mer flexibla?

Det är precis det SCM handlar om – kostnad, kvalitet, ledtid och flexibilitet!SCM

Det finns två sorters chefer för en supply chain manager. Den som kräver produktivitet till låg kostnad och den som önskar kvalitet till låg pris.

Om fokus i din supply chain endast är att skära kostnader, ja då kommer det att skada företaget! Målet med en bra och modern suppy chain är att det ska bidra till företagets vinst, det ska definiera vad kunden önskar i termer av kostnad, kvalitet, ledtid och flexibilitet! En bra supply chain ska skapa värde och eliminera slöseri.

En supply chain manager ska vara utrustad för förändringar och stress. Viktiga frågor att som SC manager ställa sig är bl.a. vad har framtiden i sikte? Kräver kunder kortare ledtider? Vi vet att företagsledningar kräver effektivitet till så låg kostnad som möjligt! Och därför är nästa fråga en supply chain manager ska ställa sig själv. Är jag och min verksamhet redo för dessa förändringar?

Det är ett stort antal och stora beslut en supply chain manager ställs inför. Ett av dem är outsourcing!

Innan jag tar exemplet nedan fundera då vem som har rollen som Supply Chain Manager i den offentliga sektorn? Vem beslutar vilka tjänster som ska läggas ut (outsourcing)?

Ett exempel…pizza

Vem gillar inte pizza? Säkert har du en egen favorit recept! Om vi säger att du har alldeles för mycket i din vardag att göra och hinner inte göra denna goda pizza. Visst skulle det vara skönt om någon kunde erbjuda sig att göra den åt dig mot en kostnad?

Vad skulle nästa steg vara innan du gav de det uppdraget?

Skulle det kunna vara ett ”hembesök”? Är det rent och fräscht? Är köket organiserat? Vilka verktyg och hjälpmedel har denna person. Är det eld ugn, elektrisk ugn, gasugn, varmluftsugn?

Vilka skillnader finns det gentemot mitt sätt att laga pizzan? vilka skillnader är det gällande köket? Kommer pizzan bli så god som den jag gör själv? Kanske godare? Hur är det med ingredienserna, är det jag som gör inköpen och levererar eller ska tillverkaren göra inköpen? ska jag ge instruktioner om vilka varumärken jag använder mig av? Ska jag ge de betalt för tillbehör så som sås, sallad eller ska det inkluderas i priset för pizzan?

Hur är det med erfarenheten då, har personen i fråga någonsin gjort en pizza? De kanske gör pizzan bättre än mig? Men hur ska de veta vad just jag gillar, ska jag ge de steg för steg instruktioner så som exakt mängd av ost eller tomatsås? hur ska de veta hur krispig pizza jag vill ha? Jag har gjort min pizza många gånger och kan göra pizzan helt utan recept, klarar de det? ska jag ge de mitt privata recept eller behöver jag oroa mig för att de skulle sprida mitt hemliga recept?

Vilka krav har du på ledtider och kvalitet…?

Om jag kommer hem kl 18, kommer pizzan vara redo för mig? har den precis lämnat ugnen eller behöver den värmas på. Hur har pizzan tagits hand om (lagrats) och hur levererades den hem till mig (transporter)?

Säg att de lyckas göra den perfekta pizzan och leverera den just in time, till middagen. Kan jag då lita på att pizzans kvalitet och services kommer vara jämn över tid???

Ska vi skriva ett kontakt eller räcker det med att jag ringer varje gång jag vill ha en pizza? Kan jag få ett fastpris eller måste jag prisförhandla varje gång?

Detta är några få grundläggande frågor som du skulle kunna tänka på endast för att få din hemlagade pizza! Tänk hur mycket det finns att tänka på när det gäller mer avancerade produkter och sätt dig då in i! Tänk dig in i en supply chain managers tankar för ett företag som Toyota eller Apple.  Vilka rutiner och strategiska beslut tar de när de ska knyta till sig en leverantör.

Så om någon säger dig att outsourcing är den enklaste och billigaste alternativet så fråga gärna om de tänkt på:

Design, affärsprocess, anställdas kompetens, anställdas erfarenhet, reliabilitet, konsistens, tillverknings kvalitet, långsiktig kvalitets kontroll, anläggningar utrustning, råmaterial, logistik m.m.

Outsourcing kan vara ett bra alternativ för vissa produkter/tjänster men det är mycket som måste ses över. Så som skalfördelar, transportfördelar förutom det som tagits upp ovan är listan lång!

Har ni nu funderat klart på den offentliga sektorn? Vet ni vilka som beslutar sådana beslut? Har den offentliga sektorn en roll lik supply chain manager? Som ser till att rätt beslut tas för de skattepengar som hanteras.

Det finns flera riktigt duktiga fm-företag då det är oftast fm tjänster som outsourcas i den offentliga sektorn men har de en införstådd beställare på andra sidan bordet?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: