Olika är bra!Alla har vi unika erfarenheter av rekryteringsprocesser, vissa har en halvtimmes intervjuer och andra har återkommande intervjuer under en längre tid med diverse tester. Vissa får frågor som är starka genomtänkta frågor, andra får knappt svara på någon fråga, utan sitter genom intervjun och bara lyssnar. Jag har ett minne av en fråga jag fick tidigt för sådär 10 år sedan i en av mina första intervjuer som jag tror jag kommer att bära med mig hela livet för jag har fått den endast en gång och det var ingen fråga jag ens hade i åtanke (tydligen var den vanlig på 90-talet). Vilket djur beskriver dig bäst? Ja exemplen är många och hur mycket man än förbereder sig så blir det inte som man tänkt så det bästa är att bara vara sig själv tycker jag!

Min man fick precis en ny tjänst, han var på intervju förra veckan. När han kom hem från intervjun frågade jag honom när nästa intervju är och då svarar han – det blir inga fler intervjuer, de kör endast en intervju! Jag kunde inte tro mina öron. Ett 10-tal hade sökt tjänsten, endast 3 av dem valdes för EN intervju och 10 dagar senare hade min man tjänsten! Snacka om en kort rekryteringsprocess! Själv har jag erfarenhet av flera månaders processer, en av mina värsta erfarenheter är 6 månader… efter tre månader började jag undra om det är rätt arbetsplats för mig om en rekrytering går så långsamt. Hur lockande företaget än är så förlorar de i mina ögon. Jag gillar när det händer saker och då är det svårt att ta till sig en rekryterings process på flera månader – det kostar ju företaget en massa! Och så slösar de dessutom med min tid!

Det finns egentligen tre frågor som är viktiga i en rekrytering tycker jag!

Kan du göra jobbet? – Styrkor

Det sägs att man inte kan bedöma en kandidats genomförande styrka genom att titta på ett cv och läsa vad styrkor och svagheterna är. Det sägs att det bästa vore att be kandidaten att uppge ett antal exempel på situationer och hur de hanterat det. Men sen finns det ett nytt gäng inom rekrytering som säger att det man gjort är av liten vikt, det som verkligen betyder något är vad man vill utföra i den tjänst man sökt sig till eller det personliga ryktet… hur ska man som rekryterande chef känna äkta förtroende? Hur vet man om kandidaten kommer klara uppdraget? Kan man sia kandidatens framtid? Eller handlar det om att bara ta risken?

Kommer du älska jobbet? – Motivation

Det talas om att man tidigare jobbat för att få betalt men att den nya generationen jobbar hårt för att de tycker om deras omgivning och de utmaningar det innebär… Vilken chef är du? Är du den som omfamnar denna kompetens för att attrahera och behålla motiverade medarbetare…?

Kan vi tolerera att arbeta med dig? – att passa in

Mycket intressant fråga, en del kända företag som har mycket starka värderingar (undviker namn) har en mall de följer där den som söker en tjänst hos dem ska passa in i denna mall annars kommer de inte vidare i rekryteringsprocessen.

Låter utmanande att passa in i denna mall och blir nyfiken på att testa samtidigt känns det lite… svårt att förklara med ord… kanske kränkande… Jag är Kasewa och jag vill vara mig själv – jag skulle aldrig ändra mina åsikter för att någon ska gilla mig bättre. Det jag främst undrar är hur dessa mallar egentligen fungerar, man talar ju hela tiden om hur viktigt det är med mångfald i en organisation. Känns inte som man tänker i de banorna när alla ska passa in i en mall. Tycker det är viktigt med värderingar som exempelvis respekt för har man respekt för sig själv och andra kan man väl passa in var som helst och ändå vara sig själv. Och genom sin unika personlighet bidra till företagets bästa! eller vad tycker du?

Dela gärna med dig om dina rekryteringserfarenheter, du har säkert några på lager 🙂