16fa2b0

Om du tänker dig en gymnasist – stark, snabb och flexibel. De kan göra mycket med sin kropp. Förställ dig då en vältränad och muskulös 160 cm lång gymnasist som går och lägger sig och vaknar till att vara 185 cm. Är denna gymnasist fortfarande en i världsklass gymnast?

Förmodligen inte.

Denne skulle säkert ha svårigheter att anpassa sig till den nya kroppen. Denne har förmodligen ont p.g.a. den onormala tillväxten. Växtvärk kan vi kalla det.

Och troligen är denne gymnasten mentalt traumatiserad av denna underliga händelse. Det kommer att ta tid att anpassa sig till den nya kroppen och utveckla sina styrkor.

Detta händer när ett företag växer snabbt. Personal blir stressade av nya ansikten i form av ny personal och nya samarbetspartners. Det som var lätt tidigare är svårare nu p.g.a. nya spelregler, nya behov m.m.

Vare sig det är en global tillväxt (utstretching) eller ett företagsförvärv inom landet så är den nya kulturen, språket som tillkommer av stor vikt att ta hand om och förstå. Tillit till nya partners måste utvecklas så att nödvändig informationsdelning sker smärtfritt. Med längre avstånd blir det större utmaningar att fånga upp behov och förebygga ”skador”. Att bevaka verksamheter och beteenden är också en utmaning som hör till.

Med alla dessa utmaningar och svårigheter blir den enda frågan – Varför störa ordinarie verksamhet och varför växa som företag?

Förutom att det faktiskt är roligt med att göra nya affärer enligt mig så finns det kända aspekter så som att det är strategiskt och man kan uppnår skalfördelar i form av lägre kostnader för personal, material m.m. Det kan även vara strategiskt att komma närmare kunden eller närmare leverantörer.

Kanske tycker ni att jämförelsen gymnasten och företagstillväxten var fånig men jag gillar den. Att växa för snabbt har konsekvenser och en egen läroprocess. Respektera det och allra viktigast – glöm inte det…