Är du en microchef?

Namnlös

Många tror de är ledare när de de facto är överlägsna kontrollfreak – eller en klassisk microchef.

Definitionen på microchefskap är en chef som har ett överdrivet behov av kontroll eller uppmärksamhet på detaljer. Detaljstyrning av en person eller en situation genom extrem uppmärksamhet på små detaljer.

Du är en över presterar, en specialist som vet hur du får saker gjorda, så när du blir befordrad till chef blir du som en hök över dina medarbetare

Detta är en uppmaning, för du som känner igen dig måste sluta med det. Vare sig du vill eller inte kommer ditt microchefskap att leda till en negativ och oproduktiv kultur. Mikrochefskap ger medarbetarna signaler såsom – ”Jag litar inte på er”, ”Ni är inte kompetenta” och ” Jag behöver ständigt övervaka er”. Detta är signaler du förmodligen inte vill ge. Som chef ska du fokusera på leveranserna och inte processen. Alltså, du fokuserar på vad-et och dina medarbetare på hur- et.

Detta gör du bäst genom tre steg.

  1. Klargör redan från början, försiktigt men tydligt, dina förväntningar. Ställ frågor för att få det verifierat från dina medarbetare att de förstått det som förväntas av dem. Ju tydligare du är från början desto större chans att du inte kommer behöva lägga dig i processen och större chans att du faktiskt får det du förväntar dig eller bättre.
  2. Gör en överenskommelse med dig själv om att inte lägga dig i arbetsprocessen. En regel skulle kunna vara att låta medarbetaren jobba på tills 60-70 % av den planerade tiden har gått. Detta kräver självfallet att ni kommit överens om en viss deadline. Den tid du inte behöver störa arbetsprocessen kan du lägga ner på dina egna arbetsuppgifter. Samtidigt ger du dina medarbetare en signal om att du litar på dem.
  3. Förändra ditt sätt att övervaka dina medarbetare. Vi kallar det dina incheckningar. Istället för att begära få se vad som gjorts eller fråga om arbetet är klart stup i kvarten. Gör dig själv behjälplig genom frågor som: Hur går det? Vad kan jag hjälpa dig med?

Det jag hittills skrivit är två saker, nämligen att både minska antalet incheckningar och förändra dess stil.

Din ”gamla” specialistroll vill gärna kontrollera situationer och även om din kompetens är bra för dina medarbetare och företaget är ett extra utrymme vägen till mer kompetenta och stolta medarbetare.

Förslag till medarbetare med microchefer som ändå vill stanna på företaget.

Ledarskap är inte ett top-down-beteende utan mer en 360-gradersaktivitet. För att du ska lyckas på din arbetsplats bör även du kunna leda din chef och veta hur du ska agera i diverse situationer. För att lyckas är det bra att följa nedanstående råd.

Först av allt bör du förstå din chefs kommunikationspreferenser. Gillar denne att maila, ringa eller prata öga mot öga? Gillar hen långa detaljerade diskussioner eller föredrar hen kortare sammandrag? Vilka preferenser chefen än har lär känna dem och nyttja dem. Ju mer du använder dig av deras inneboende preferenser desto lättare kommer de höra och processa det du säger.

Skapa en dialog med din chef som du har med jämna mellanrum där ni kan ta upp vad som förväntas av er båda gentemot varandra. Berätta vad du arbetar med den närmaste tiden för att hålla chefen uppdaterad och slippa dennes jakt efter dig.

Som medarbetare måste du även förstå vilka förväntningar som din chef har på sig från ledningsgruppen så att du genom din roll kan hjälpa denne att nå sina mål. Förstår du chefens förväntade mål kommer du att förstå din roll i spelet bättre.

Leverera mer än medel, jag vet att du inte alltid kan leverera 100% . Prestera dock det bästa du kan, det är enkelt om du väcker din arbetsetik och talar till din motivation.

Visa ständigt dina långsiktiga ambitioner och önskemål om att avancera i företaget. Du måste lära dig att bli din egen förespråkare. Lycka till 🙂

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: