Kvinnligt cv eller Manligt cv?

Igår var det internationella kvinnodagen och detta inlägg är ett resultat av tankar om just kvinnligt och manligt. Förra året laborerade jag en hel del med mitt cv, vilken stil ska man skriva i för att inte ha ett allt för långt och jobbigt cv att läsa? Ska man skriva några förklarande rader under varje tjänst eller väcka nyfikenhet genom att inte göra det? Ska man ha höger eller vänster spalt? Jag googlade mycket andras cv och försökte få inspiration. Men så en dag såg jag något på ett cv tillhörande en man där han spaltat in mellan sina tjänster även föräldraledighet och jag tänkte det var ju fint, det klart jag ska ha det också? Man lär ju sig en hel del av att få barn och att ta hand om de, inte minst tålamod och pedagogik.

Kvinnligt-manligt

Så jag gjorde ett förslag på cv med tidsperiod jag varit föräldraledig mellan mina tjänster och visade för min coach. Hon förstod min agerande men rekommenderade starkt att inte skriva in min F-ledighet. Samhället är inte redo för det sa hon. Tyvärr är det så att det kan män dra nytta av men inte vi kvinnor för att man förväntar sig att detta är något vi ska göra – fortfarande. Jag lyssnade till henne både för att hon visat otroligt hög kompetens inom sitt område och gett mig mycket goda råd men även för att jag innerst inne också viste att mottagaren förmodligen inte är mogen för det.

Jag har tänkt en hel del på detta, jag ville ju egentligen genom att skriva in mina föräldraledighets perioder förmedla att jag endast varit F-ledig i 6 månader per gång (två ggr). Jag känner mammor som varit f-lediga hälften av den tiden, främst jurister och egen företagare. Men de flesta jag känner har varit lediga 1-1.5 år. Det kan handla om förutsättningar men det kan även handla om personligheter och prioriteringar. Och missförstå mig inte, jag har inte prioriterat bort mina barn utan jag har värderat att tiden med pappa är minst lika nyttig som den med mamma och det för barnens bästa. Men jag har även en rastlös personlighet vilket innebär att jag inte klarade av att bara vara mamma utan under F-ledigheten gick jag kurser, seminarier m.m. Jag hittade på allt möjligt att sysselsätta både mig själv och barnet med.

Jag har på jobbintervjuer eller inofficiella möten när man frågat om familj i kombination av resor direkt känt mig ”tvungen” att berätta att jag varit F-ledig kortare period och att jag är i en jämställd relation där vi delar lika. Men jag har även erfarenhet av intervjuer där intervjuaren inte brydde sig om min roll som mamma utan såg endast till min kompetens. På visa intervjuer kändes det som om de ifrågasatte om man kunde klara jobbet för att man var mamma till småbarn, andra kändes inte alls så utan intervjuaren verkade fråga av äkta intresse. En person, en kvinna fokuserade på mina ambitioner och såg bara potential – det var ett möte som jag inte glömmer på ett tag.

Så varför ville jag visualisera på mitt cv att jag haft en kort F-ledighet? Är det så att vi kvinnor hur mycket vi än vill slippa så konkurrerar vi ändå med samhällets bakåtsträvare?

Hur många av er män skriver i ert cv era föräldraledighetsperioder? Och hur många av er kvinnor gör det? Du som rekryterar, vad är dina tankar kring detta? Hur skulle du tolka om de olika könen uppgav F-ledigheten som kompetens? Skulle detta tolkas på lika premisser? Ska alla skriva in F-ledighet eller ska ingen skriva detta?

Jag tycker ämnet och era tankar kring detta är mycket intressant så jag skulle uppskatta om ni ville dela med er om era tankar kring detta via kommentarer.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: