Är du otrogen?

otrohetDet här med nätverkade ser vi många exempel på, och frågar man vad nätverk är? Lär det vara unika svar från person till annan. Senaste tiden har jag i mina träffar med olika personer pratat just om nätverkande. Några har beundrat mitt sätt att nätverka på och skulle vilja lära sig av mig. Någon annan har fått uppfattningen att jag kanske nätverkar för mycket. Kan man nätverka för mycket? Och var går gränsen? Själv brukar jag tänka att om det inte går utöver min arbetstid och min familjetid så är det ok, eller vad säger ni?

För några veckor sedan hade jag en diskussion med någon som tog upp en helt annan aspekt som jag inte alls tänkt på. Nämligen synen på nätverkande som att man kanske uppfattas som otrogen… dvs om man nätverkar öppet..? Otrogen? Kan det vara så? Otrogen mot vem?

I mina olika roller, i tjänst men även i mitt ideella engagemang och för privat syfte har jag haft kontakter med flertalet konkurrerande företag men jag har även haft kontakt med företag inom olika branscher. Det är ju så när min kompetens är inom logistik, kvalitet och förändringsledning – alla dessa områden finns inom alla bolag på ett eller annat sätt. Och om jag inte nätverkade skulle jag aldrig kunna planera diverse studiebesök, verken i tjänsten eller för de medlemmar vi har i föreningen jag är engagerad i. Nätverkande för mig är ett sätt att omvärldsbevaka och lära av varandra genom att både höra om framgångar och motgångar.

Jag har aldrig tänkt att jag inte ska gilla något inlägg företag A skrivit eftersom jag kanske sårar det konkurrerande företaget B… Gillar jag något uppmärksammar jag det gärna. Finns det någon som tänker att de inte ska visa vilka kontakter de har på LinkedIn eller inte uppmärksamma bra saker för att inte synas med annan part.? Eftersom någon tänkt tanken så är jag säker på att fler gjort det så nu är jag nyfiken är det så att många smygnätverkar för att inte bli påkommen?

För några dagar sedan läste jag ett inlägg där kärnan var att fråga sig “ i vilka nätverka finns jag och är de rätt nätverk för mig baserat på de behov jag har?”. Förefattaren tog upp informationsnätverk, supportnätverk och affärsnätverk.

Nu har jag ju tänkt lite på detta, men jag är fortfarande på ruta ett… Jag har ingen specifik nätverks grupp som jag skulle säga att jag ingår i, mitt nätverkande är individuella. Jag kontaktar personer som jag hittar en gemensam nämnare med vilket kan vara av personliga skäl, i min roll hos min arbetsgivare och i min roll som styrelsemedlem för logistikföreningen.

Jag gillar att nätverka men varför gör jag det? Kort kan svaret vara att jag är väldigt social och nyfiken på andra men även att nätverkandet i sig inspirerar mig till smartare lösningar och nya synsätt. Vad är nätverk för mig? För mig är nätverkande när jag vill och kan få långa relationer med de som vill ha det med mig. Om jag skulle behöva välja en nätverksform enligt inlägget jag läst så tror jag informationsnätverk är det som passar bäst…

Hjälp mig, skriv era tankar om vad ni tycker gällande otrohet pga nätverkande…Kan nätverkande uppfattas som otrohet?!

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Balansen är viktig och du tar upp att det inte får gå ut över jobbet utan skall tillföra jobbet något och jag vill lägga till att även för fritiden ge ett mervärde.

    När det gäller otrohet så anser jag det berikar att gå utanför sin ”grupp” och motverkar fördomar att utöka nätverket så det inkluderar människor som inte håller med utan ger mig nya tankar och infallsvinklar. Att lära mig mer gör jag genom att vara ”otrogen” annars fastnar jag bara 🙂

    Det är för mig viktigt med kreativitet och stimulera nyfikenheten och våga lämna den berömda ”boxen”. Detta tror jag är provocerande för en del och istället för att uppmuntra och våga lite mera själva tror jag de projicerar en egen önskan om att våga lämna det trygga och invanda beteendet. Attack brukar ofta användas som försvar…

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: