Din profilfoto

AAEAAQAAAAAAAAZsAAAAJDA2YmZlY2ZjLWI5OGQtNGI5NC04NThjLTBhOTdlMTY2ODgwMwHur ser din sida här på linkedin ut och vad är ditt mål med att finnas här? Har du funderat på vad din profil förmedlar om dig? Vet du att när man söker på personer med viss kompetens då får man en lång lista på personer och vet du då att fotot är avgörande för att rekryteraren ska in på din profil? Ungefär som när du bara har några sekunder på dig att göra ett bra intryck i det fysiska mötet – så fungerar din profilfoto. Den väcker intresse att ta en närmare titt på dina erfarenheter, kompetenser och ambitioner.

Jag är ingen rekryterare? Jag är ingen linkedinexpert? Även om jag har en genomarbetad profil finns det en del att förbättra så varför skriver jag detta inlägg? Alla vet sedan länge att kontakter är vägen till ny tjänst eller drömjobbet, med linkedin har detta förenklats väsentligt. Idag behöver det inte vara någon nära kontakt som rekommenderar dig, det kan vara någon i ditt nätverk som inte känner dig så bra men ser vilka kompetenser du har, läser dina inlägg och får en positiv uppfattning om dig som person. Just för att ditt cv finns online och tillgänglig för alla, även icke direktlänkade kontakter (om du inte gjort begränsningar).

Därav anser jag att vi alla är länken till ditt nästa drömjobb eftersom många av oss kan komma att tänka på just dig, när man får nys om en oannonserad tjänst eller annonserad som du inte lagt märke till. Jag vet personligen att jag själv angett namn i mitt nätverk till flera rekryterare och jag vet även att andra gjort det om mig eller mailat mig och uppmärksammat mig på intressanta tjänster.

Profilen likt ens erfarenheter är en färskvara. Uppdatera din profil med kurser, seminarier eller längre utbildningsprogram. Lägg upp framgångar i projekt, utmärkelser, intressanta trender inom ditt område. Viktigast av allt är att ta en titt på din profil och fundera på vad du vill förmedla för ditt nätverk.

En bra profilbild är viktigt då jobbsökande som har ett uppladdat foto har dubbelt så höga chanser att få ett jobberbjudande än de utan. Dock är inte varje foto direkt passande. Jag har själv ändrat profilfoto ett antal gånger. Här är ett par exempel på profilbilder som inte rekommenderas. Några är väldigt vanliga tyvärr…

 


1Fake-bilder
Seriefigur du tycker om? Tyvärr måste ett profilfoto föreställa dig själv. Glöm bort barn, djur eller andra motiv. Tänka även på copyright när du laddar upp bilder som inte tillhör dig själv.

Assecoarer som täcker ansiktet
Det finns de som laddar upp profilbilder där håret eller stora solglasögon skymmer ansiktet. Hitta ett foto där ditt ansikte istället syns klart och tydligt.

Andra personer i bild
Gruppfoton med familj och vänner passar inte som profilbild, det ska vara tydligt vem som är du på fotot. Ett foto på bara dig själv är den bästa lösningen.

Du står för långt bort eller för mycket i bakgrunden
Oordning eller för mycket som händer i bakgrunden kan vara förvirrande. Även om miljön kan vara ett fint motiv är det inte det bästa att använda som profilbild. En bild på bara dig i fokus är det allra bästa.

Suddiga foton
Foton som är för mörka eller suddiga ger ingen bra bild av hur du ser ut. Se till att kamerainställningarna är bra och att ditt foto blir klart, ljust och tydligt.

Selfies, Duckface m.m.
Be en bekant att ta ett foto på dig eller allra bäst investera i ett proffessionelt fotografi – det är ju kul också! Foton av typexemplet till vänster ger inte det mest professionella intrycket.

Glöm även opassande beskärningar, för ljusa foton eller foton med filter, kom ihåg att du ska vid senare tillfälle träffa personer i ditt nätverk och de ska känna igen dig!

Min fotograf är Maria del Carmen, hon finns i Stockholm och har fotografering som en fritidssysla. Det är väldigt värdefullt att ha en fotograf ett samtal bort både för profilfoton och familjefoton. Maria kan du läsa mer om även på http://www.maica.se/

Lite marknadsföring 😉

Hoppas du med detta inlägg får en insyn i hur du kan förbättra din profil på Linkedin och som svar på varför jag skriver detta är rent intresse att dela med
mig det jag känner till. Kommentera gärna inlägget 🙂

 

 

 

Fotona utöver mitt i detta inlägget är taget från care.com och savedelete.com

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: