Kurdisk dans

AAEAAQAAAAAAAAPaAAAAJDQyODViZTNlLTgyNDYtNDcwZS05NWFiLTE1OWY4OGI2YWY2YgIdag är det kurdisk nyårsafton och kurderna dansar och festar både stort och litet och hur kan man egentligen göra det när det är kring och elände i den kurdiska regionen. Jo för att kurdisk dans är viktig och unik för kurdisk kultur. Vi har alltid dansat och vi kommer alltid dansa. En dans olikt våra grannländers där kvinna och man står jämte varandra, en tradition där man är kopplade genom att hålla händer, stående skuldra vid skuldra, integrerade i varndra genom lillfingret eller genom att placera händerna över nedre delen av den andres rygg. Kurdisk dans går tillbaka långt in i historien, över 5000 år. Det finns ett stort utbud av rörelser, stilar och variationer men en sak är gemensam och det är att dansa i kedjor – ett utryck för att hålla ihop och ett unikt uttryck för frihet. Dansa in det kurdiska nyåret med oss och välkomna våren och hoppet.

Vill du veta mer om kurdisk nyår har jag skrivit flera inlägg tidigare, 2015,2014 och 2013.

Ps. Fördöm EU:s beslut att förhandla med Turkiet om ett EU-medlemskap på bekostnad av mänskliga rättigheter!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: