Mitt hjärta kommer alltid att klappa för Logistiken!

Jag har bestämt mig för att lämna mina uppdrag i Logistikföreningen Plan, både min roll i styrelsen och i Öst-kommittén. Precis som mitt hjärta klappar för logistik så gör den det även för Plan. Plan är föreningen där jag träffade många fantastiska personer, lärt känna många företag, och upplevt många studiebesök och konferenser. Min kärlek till Plan började när jag var student.

Under mina universitetsstudier kom jag i kontakt med logistikföreningen Plan, det fanns stora namn som florerade i klassrummen som flera av oss studenter ville träffa och lära av. Plan skulle vara ingången till kontakterna och ingången till första jobbet. Jag minns att Plan på den tiden inte hade studentpriser till sina evenemang, några studenter fick komma på konferensen via kontakter. Jag ringde och sa att jag var en fattig men väldigt intresserad logistikstudent och jag fick komma gratis. Jag var så stolt! Kort efter denna period började Plan erbjuda studentmedlemskap och jobba mer aktivt med deras framtida logistiker.

Plan konferenserna på den tiden hölls på Älvsjömässan och var mycket större både till antal deltagare och utställare. En av dessa konferenser som jag lyckats komma in på var året jag skulle examineras. Jag var mycket osäker i minglandet och befann mig bland hundratals affärsmän, gick runt bland 40 tal utställare och tog mig försiktigt fram till en representant för Plan. Mycket försiktigt och osäkert berättade jag att jag ska flytta till Stockholm om några månader och mitt önskemål om att engagera mig i föreningen. Jag berättade hur duktig jag var och när jag märkte att min motpart lyssnade men verkade tveksam sa jag; jag kan göra vad som helst, hjälpa er administrativt på kontoret, en springflicka utropade jag!

Jag minns hans skratt, en ABB medarbetare, han skrattade som bara den och sen sa han, vi behöver en studentrepresentant hos oss och vi ska ha ett telefonmöte som jag gärna vill att du ringer in på.

Det var min väg in i Plan.

Logistik, en osynlig bransch så länge det fungerar. Direkt efter studierna började jag jobba som logistikstrateg främst inom transportbranschen men även kopplat till upphandling och inköp. Ett arbete jag sökte upp själv, jag bara ringde och fick det. Mitt första jobb efter endast en intervju och jag fick högre lön än jag bad om, hur ofta sker det?!

Erfarenhet från denna tjänst gav mig kompetenser inom transport, infrastruktur, stora projekt och e-handel men inte minst de politiska och kulturella skillnaderna. Mellan och inom organisationer.

Och en sak var säker, jag var tydlig för min första arbetsgivare att jag önskar att de betalar mitt medlemskap för Plan. Det är någon vi på Plan tror att nyexaminerade inte tar upp så vår förhoppning är att företagen istället genom företagsmedlemskap inviger sina nyanställda att ständigt utvecklas och lära av andra företag!

Min tredje tjänst var inom vårdlogistik, jag sökte mig till det pga. dess variation och utmaningar. Jag minns att vi hade en föreläsare när jag var student, stackaren var helt uppgiven och frustrerad. Han visade oss 20 år gamla artiklar och jämförde med artiklar från 2000-talet som i princip hade samma rubrik. Han tyckte att om vården bara hade lyssnat på honom så hade rubrikerna ändrats. Där har vi verkligen förändringsledning! Hans upprivenhet lockade mig in i den komplexa logistiken. Här trodde jag att jag skulle stanna högst 3 år men det blev flera år till. Här lärde jag mig så mycket om Logistik, FM, kvalitet och ledarskap. Det var här jag rätt snabbt och många gånger gav mig in på okänd mark vilket var den bästa skolan. Det var här jag hade den bästa chef man kan ha! Han som litade på mig, stod upp för mig och satsade på mig. Det var på Karolinska som jag jobbade med verksamhetsstyrning och -utveckling. Det var här jag lärde mig att systematiskt och strukturerat arbete lönar sig. Resultatet av strukturerat arbete blev ekonomi i balans och förbättrad medarbetar hälsa/trivsel. Och vi fick utmärkelsen Svenska Kvalitet och firade stort med Sveriges Konung. Karolinska tiden var en otroligt lärorik period och det var under denna tid jag även blev mamma två gånger. Jag utvecklades både personligt och professionellt. Jag förstod att jobba med processer och införa nya strukturer och arbetssätt inte fungerar om man inte har med sig ledarskapet och om man inte arbetar med beteendeförändring.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna tid men kopplat till Plan kan jag säga att jag ibland kände mig som en utomjording, jag jobbade inom vårdlogistik och befann mig ofta bland affärsmän och -kvinnor som knappt kände till logistiken bakom vården – den fantastiska vård som Sverige erbjuder sina medborgare. Återigen en bransch osynlig även för experterna. Logistiken inom vården skedde bakom stängda dörrar, i kulvertar där ingen access för obehöriga finns. Men jag hade jättekul, jag uppmärksammade denna dolda logistik bland mitt nätverk, fler och fler blev nyfikna. Vem vet inte vad vårdlogistik är nu? Aja, några eftersläntrare finns ju alltid.

Trots att jag hade det bra och trivdes mycket kände jag mig utanför bland mina logistikkontakter, jag ville tillbaka till logistiken jag studerat till som många i mitt nätverk arbetade med. Jag ville till den traditionella logistiken, lager och transport. Jag sökte mig till ICA – Sveriges största tredjepartslogistik företag!

Ett år på ICA där jag lärde mig en del om grönsaksflöden och vikten av ledtider och temperaturhållning för färskvaror. Ett år som var bra att komma ifrån den offentliga arbetsgivaren, en erfarenhet till…

Nu har jag hunnit sitta i Plans styrelse i 4 år, 13 år som medlem. Senaste åren i styrelsen arbetade vi uteslutande för att få ekonomin i balans. Det var det största ambitionen och vi lyckades trots att antalet medlemmar minskat. Vi har planerat riktigt bra konferenser med mycket bra respons, vi har planerat diverse nätverksträffar, både på företag och nya koncept som föreläsningsform inom ämnen som ledarskap, kommunikation och sociala medier. Vi har startat plan på Linkedin för att öka nätverkandet digitalt och sprida intressanta tjänster att söka.  I år sjösatte vi företagsmedlemskap med ett riktigt bra erbjudande och det finns så mycket mer att göra.

Sedan augusti 2016 har jag bytt till annan bransch, från att hela mitt arbetsliv tillhöra diverse logistikorganisationer så har jag gått över till HR på Polismyndigheten och jag är jättestolt över detta! En organisation som lockade mig redan på gymnasietiden.

18641837_10154366113016780_1538069539_o

Från logistik till HR, en väldigt naturlig övergång för mig. Jag skrev tidigare att jag insåg snabbt i mina många projekt att utan ledarskap och beteendeförändring kommer vi inte nå de störa förändringar våra organisationer behöver och som krävs för att överleva. När jag på en annons läste till mig att man på Polismyndigheten sökte medarbetare till en grupp personer med två olika kompetenser, halva gruppen var processledare och den andra halvan var beteendevetare. Jag kunde inte motstå. Aldrig hade jag tidigare hört att man verksamhetsutvecklade med hjälp av beteendevetare, vilken smart idé! Det är denna grupp jag tillhör idag. Precis som jag genom logistiken strävade efter organisationer med glada medarbetare som nådde sin fulla potential kommer jag genom min kompetens i ledarskap, förändringsledning genom HR sträva efter dessa mål.

Vi har fullt upp och det är så otroligt roligt att vara eftertraktad och se resultat och känna att vi gör något viktigt! Logistiken kommer leva vid sidan om, för logistik finns överallt!

Den nya styrelsen (från och med 1 juni) kommer att fortsätta utveckla logistik Sverige och öka värdet för Plans medlemmar. Det ska bli spännande att följa! Avslutningsvis känner jag mig oerhört tacksam, glad och stolt över att ha fått vara en del av Plan både som medlem och aktiv i verksamhet och styrelse.

Tusen tack för den här tiden!
Kasewa

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: